Начало Дакар Ал Атия най-бърз в 12-ия етап на Дакар, Сайнц се доближава до...

Ал Атия най-бърз в 12-ия етап на Дакар, Сайнц се доближава до победата

38
0

Насър Ал-Атия с Тойота бе най-бърз в 12-ия етап на рали Дакар от Чилесито до Сан Хуан с дължина от 523 км за автомобилите и камионите. Етапът за останалите категории бе отменен от съображения за сигурност.

В същото време лидерът в генералното класиране Карлос Сайнц с Тойота завърши етапа 9-и на 18 мин след победителя и запази аванс от близо 45 мин пред съотборника си и миналогодишен шампион Стефан Петерханзел само 2 етапа преди края на ралито.

Последният завърши 2-и в етапа, на 2 мин за Ал-Атия. Трети завърши Жиниел де Вилиерс с Тойота, който изостана на 4 мин и половина зад катареца, който записа 3-а етапна победа за тазгодишния Дакар.

Ал-Атия заема 3-ото място в генералното класиране, като изостава на малко повече от 1 час от Сайнц. Челната петица допълват другите двама пилоти на Тойота Бернхард тен Бринке и Де Вилиерс. 

При камионите се очертава изключителен финален спринт за победата. В общото класиране начело излезе Едуард Николаев с Камаз след 3-о място в последния етап.

Само на 1 секунда зад него обаче е Фредерико Вилагра с Ивеко, който завърши отсечката 4-и, на 1:08 мин от руснака. Така последните 2 етапа предвещават изключителна битка. Първи в етапа днес стана Ван Генугтен с Ивеко, следван от Мартин Коломи с Татра.