Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Албон подписа нов многогодишен договор с Уилямс

Албон подписа нов многогодишен договор с Уилямс

1170
0
Александър Албон
Александър Албон, снимка Уилямс

Александър Албон се обвърза дългосрочно с Уилямс. Пилотът от тайландски произход подписа нов многогодишен договор. Така той остава част от британския тим в следващата ера от F1 и демонстрира споделена вяра във възходящата траектория на Уилямс.

Албон се присъедини към Уилямс в началото на 2022 г. 28-годишният пилот получи втори шанс в F1, след като прекара една година настрани от спорта. Преди това той караше за отборите на Торо Росо и Ред Бул

Албон бързо се утвърди като водещият пилот на Уилямс. През последните две години той имаше по-голям актив от този на съотборниците си Николас Латифи и Логан Сарджънт.

Миналата година Албон записа няколко много силни резултата. Те помогнаха на Уилямс да финишира седми при конструкторите и да запише най-силното си класиране от 2017 г. насам.

Пилотът на Уилямс изживя изключително тежък старт на сезона. До момента той няма нито една спечелена точка и претърпя тежка катастрофа в Мелбърн. Понастоящем Албон заема 17-то място във временното класиране и на няколко пъти се е разминавал с класиране в топ 10.

Албон беше една от централните фигури в пазара на пилоти за следващата година. Интерес към него проявяваха от Ред Бул и Мерцедес. После обаче се оказа, че той има договор с Уилямс и за следващия сезон. Въпреки това англо-тайландският пилот не гарантираше, че със сигурност ще остане в Уилямс.

Днес стана ясно, че Албон е подписал нов многогодишен договор с Уилямс. Така той ще остане в Гроув и през новата ера в F1, която започва от сезон 2026.  Удължаването на взаимоотношенията подчертава ангажимента на Уилямс Рейсинг да изгради конкурентен отбор, способен да се бори за подиуми и шампионати в F1

„Невероятно щастлив съм, че оставам в Уилямс Рейсинг и че ще продължа да работя с толкова талантлив и отдаден екип от хора“, сподели Албон.

„Началото на годината беше трудно. Откакто се присъединих към Уилямс, постигнах значителен напредък заедно с отбора. Видях огромните промени, които се случват зад кулисите в опит да се върнем в челото на решетката.“

„Това е дългосрочен проект, в който наистина вярвам и искам да играя ключова роля. Поради това което подписах многогодишен договор. Това пътуване ще отнеме време. Убеден съм убеден, че изграждаме правилния екип, за да продължим напред и да постигнем велики неща през следващите години“, заключи Александър Албон.


Същевременно Джеймс Ваулс е доволен, че си е осигурил водещ пилот в обозримо бъдеще. Британецът продължава да изгражда основите, на които Уилямс да стъпи и да се върне в челото на колоната.

„Щастливи сме да осигурим дългосрочното бъдеще на Алекс в Уилямс Рейсинг“, заяви Ваулс. „Той има изключителен талант, технически принос и отдаденост на каузата. Това е огромен вот на доверие в Уилямс и пътуването към връщане към конкурентоспособността, по което сме поели.“

„Откакто се присъедини към нас, Алекс постоянно демонстрира способността си да се справя под напрежение. Подписването на дългосрочен договор с него е голяма част от пъзела за придвижването ни нагоре по решетката“, добави шефът на Уилямс.

Не се знае кой ще бъде съотборникът на Албон догодина. Очаква се Уилямс да се раздели с Логан Сарджънт, който продължава да се представя крайно незадоволително. Сред спряганите заместници на американеца са Андреа Кими Антонели, Пиер Гасли и др.