Начало Други Албукерке изненадващо стана Шампион на шампионите!

Албукерке изненадващо стана Шампион на шампионите!

39
0
Race of Champions,Михаел Шумахер,Себастиан Фетел,Себастиен Льоб,Състезание на шампионите,Том Кристенсен

Португалецът Филипе Албукерке спечели изненадващо Състезанието на шампионите в Дюселдорф. След вчерашните битки за Купата на нациите публиката очакваше с още по-голям интерес как ще се развият нещата в индивидуалната надпревара.

В първата серия един срещу друг се изправиха седемкратният рали шампион Себастиен Льоб и победителят в Състезанието на шампионите от 2004 г. Хейки Ковалайнен. Редом с пилота от Лотус бе приятелката му Катрин Хайд, а двубоят бе с Ауди R8 LMS. За съжаление битката приключи с катастрофа на финландския пилот още в първи завой. Хейки бе принуден да се изтегли, за да премине задължителния лекарски преглед, а Катрин за съжаление бе с лека контузия на гърба.

Втората гонка изправи един срещу друг Анди Приол и Том Кристенсен (в автомобили ROC), спечелена от трикратния световен шампион при туристическите коли с минимална разлика. След това Бертран Багет победи Йероен Блеекемолен с Ауди R8 LMS. Борбата продължи с победи на Травис Пастрана над Мик Дуън (ROC коли), на Льоб срещу Багет в Порше 911, а за решаване на изхода от срещата на Кристенсен и Пастрана бе използван фотофиниш, който изведе осемкратния победител в 24 часа на Льо Ман на 0,02 сек пред прочутия с необикновените си умения Травис!

Надбягванията на някои от най-известните автомобилни състезатели в света продължиха, като Приол взе гонката си срещу Дуън. Във впечатляващите КТМ X-Bow Льоб победи Блеекемолен (което направи холандеца вторият отпаднал от група А състезател след Ковалайнен), а завъртания на Дуън и Пастрана изведоха в следващия кръг Кристенсен и Приол.

Групите C и D предизвикаха още по-големи вълнение сред публиката, тъй като дойде ред да се състезават победителите във вчерашната Купа на нациите Михаел Шумахер и Себастиан Фетел редом с легенда като Ален Прост. Първо новият шампион във Формула 1 безпроблемно преодоля Карл Едуардс с КТМ X-Bow. Следващата битка бе между двама пилоти с общо 11 (!) титли в Гран при и в нея Шумахер се наложи над Прост. Двамата германци взеха и следващите си гонки за удоволствие на феновете, а и французинът спечели рунд. След това обаче дойде голямата изненада: Филипе Албукерке победи Фетел с Ауди R8 LMS! Накрая Прост изтърва колата си и позволи на втория португалец Алваро Паренте да отиде на четвъртфиналите, където жребият изправи вчерашните съотборниците един срещу друг.

Така четвъртфиналите придобиха следния вид: Льоб – Кристенсен, Приол – Багет, Албукерке – Паренте и Шумахер – Фетел. Преди тях обаче Себастиан вдигна трибуните на крака с демонстрация в тазгодишния Ред Бул RB6, с който спечели титлата в F1 за 2010 г.

След подновяването на надпреварите първо Себ Льоб се класира за полуфинал, изпреварвайки съперника си Кристенсен с минимална разлика: 0,1 сек. С Порше 911 GT3 Приол бе по-бърз от Багет и така световният шампион с туристически автомобили се озова за предпоследния кръг срещу рекордьора по титли в рали първенството на планетата.

Албукерке пък спечели португалския двубой с Паренте и напрежението достигна сериозни висоти, докато и той, и зрителите на дюселдорфската Еспри Арина очакваха да видят срещу кой точно немски шампион ще кара Филипе. Уникалното съревнование се проведе с KTM X-Bow и в последния тур Себастиан взе превес на именития си сънародник! Най-младият световен шампион в F1 победи рекордьора по титли в Гран при.

Победният ход на Льоб продължи и на полуфиналите – французинът отиде на финала след успех над Анди Приол. Себ обаче едва ли очакваше съперникът му тази година за първото място в Състезанието на шампионите да се казва… Филипе Албукерке! Португалецът, в чиято кариера най-сериозните постижения са титла в еврокупата Формула Рено 2.0 и участие в A1 GP, победи Фетел и стартира битката за титлата срещу Льоб с бъги. Изненадите продължиха, след като Филипе взе и този кръг! На Себ му трябваше задължителен успех, за да запази интригата и французинът вложи всичко от себе си. Компютрите и фотофинишът обаче решиха спора – толкова близо пресякоха финала двамата пилоти. Все пак Льоб надделя във второто финално изпитание с убийствено малката преднина от 0,0235 сек! И в решителния последен двубой обаче решимостта на Филипе се оказа по-сериозна, отколкото си е представял който и да е от шампионите на Еспри Арина, защото португалецът спечели надпреварата! В хода на борбата той надделя над имена като Фетел и накрая се наложи над Льоб.