Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ален Прост отново зад волана на Рено F1 Турбо от 1983 г.

Ален Прост отново зад волана на Рено F1 Турбо от 1983 г.

96
0
Ален Прост

Четирикратният световен шампион във Формула 1 Ален Прост се върна зад волана на своето Рено F1 Турбо (RE40) от 1983 г. Французинът, който е посланик на автомобилната марка, печели 4 победи и втора позиция при пилотите през онази година.

Прост приключи преди няколко дни серия обиколки с болида по улиците на Монте Карло. През 1983-та той стартира в Княжеството от полпозишън зад волана на RE40 с V6 турбодвигател със 750 к.с.

Заедно с четикратния носител на F1 короната бе и Жан-Пиер Жабуи – първият пилот на бранда в турбоерата на Рено (1977 г.). Той печели първата победа (през 1979 г.). Неговият болид за историческата надпревара в Монте Карло бе колата, която е карал през 1977 и 1978 г. – Рено F1 Турбо RS 01.

Двамата французи върнаха зрителите към една епоха, в която се случва истинска революция във Формула 1. Турботехнологията се върна в спорта този сезон, като задвижващите системи са хибридни – с двигател с вътрешно горене и допълнителни системи за съхранение и използване на енергия.

Рено Спорт F1 е един от трите производителя на задвижващи системи за отборите в настоящата Формула 1. Екипът от Вири Шатийон имаше доста трудности в началото на сезона, но постепенно ги преодолява. В сегашните системи е залегнало ДНК още от предишната турбоера.