Начало Избрани Алези стана президент на пистата Пол Рикар

Алези стана президент на пистата Пол Рикар

347
0
Жан Алези и Шарл Льоклер
Жан Алези и Шарл Льоклер, снимка Пирели

Жан Алези стана президент на пистата Пол Рикар. Бившият пилот от F1 пое ръководството на емблематичното френско трасе след като бе негов посланик през последните няколко години.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Circuit Paul Ricard (@circuitpaulricard)


Алези записа общо 201 старта във Формула 1 в периода 1989-2001. Французинът е един от най-обичаните пилоти от Ферари. Алези прекара общо пет сезона в Скудерията, през които записа повече от 10 подиума. Най-запомнящият се момент за 58-годишния бивш състезател е Гран при на Канада 1995. Тогава той записва единствената си победа в F1 на своя 31-ви рожден ден.

Алези прави дебюта си в F1 именно на Пол Рикар. Французинът финишира четвърти в първата си домашна Гран при с отбора на Тирел за радост на всички фенове по трибуните. После той прекарва още един сезон в бившия британски отбор преди да премине във Ферари. След като напуска Скудерията в края на 1995-та, Алези кара още за тимовете на Бенетон, Заубер, Прост и Джордан. В края на 2001 г. той си тръгва от F1 и се мести в DTM. През 2012 г. той взима участие в Индианаполис 500, но бива дисквалифициран след само 9 обиколки.

Бившият пилот от F1 бе посланик на Пол Рикар от 2017 г. и имаше заслуга за връщането на трасето в календара на F1 година по-късно.

„Много съм щастлив и поласкан от тази номинация, защото тази писта е моят живот в моторните спортове“, сподели Алези.

„Всички в Пол Рикар работим по много структуриран начин. Когато бях по-млад записах първия си старт именно на Пол Рикар. Преди това се наслаждавах на зимните тестове, на които присъствах като зрител и слушах какво се говори в бокса. По онова време средствата за комуникация бяха по-слабо развити. Спомням си размяната на реплики между Ален [Прост] и Айртон [Сена] с отборите им, което в крайна сметка ме беляза за цял живот.“

„Поглеждайки назад към годините ми като млад пилот, никога не съм си представял, че години по-късно ще заема тази позиция. Да ви кажа честно тази писта е свързана с моята съдба. Преди всичко Пол Рикар е мястото, където се проведе първата ми Гран при в F1 през 1989 г. Тогава бях подписал договор за едно състезание, но в крайна сметка направих още 200. Нямам търпение да започна мисията си“, добави бившият пилот от F1.

Алези ще работи заедно с генералния мениджър на Пол Рикар Стефан Клер. Целта му ще бъде да върне F1 във Франция след загубата на състезанието в края на 2022 г. Според различни източници, вече се работи активно за връщането на състезанието в календара на най-престижната категория в моторните спортове. Най-вероятно Гран при на Франция ще се върне в календара на световния шампионат на ротационен принцип и да се провежда веднъж на две години.

Въпреки че не приема старт от F1 през сезон 2023, Пол Рикар ще продължава да се използва от екипите, които ще тестват новите гуми на Пирели.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Circuit Paul Ricard (@circuitpaulricard)