Начало Избрани Алфа Ромео все още разследва инцидента на Гуаню Жу в Силвърстоун

Алфа Ромео все още разследва инцидента на Гуаню Жу в Силвърстоун

590
0
Гуаню Жу, Алфа Ромео
Гуаню Жу, снимка Алфа Ромео

Алфа Ромео все още разследва инцидента на Гуаню Жу в Силвърстоун. Toва заяви шефът на тима Фредерик Васьор. Той обясни, че се търси причината за счупването на предпазната скоба над главата на китайския пилот.

Компонентът се е повредил още при първия си контакт с асфалтовата настилка. Болидът на Жу Алфа Ромео С42 се преобърна след контакт с Мерцедес-а на Джордж Ръсел в първата обиколка. Британецът пък бе ударен от Пиер Гасли от Алфа Таури.

За щастие на Жу, той бе предпазен от устройството Хейло, разположено над главата му. По време на тежкия инцидент, болидът на 23-годишния състезател мина през чакъла, прескочи стената от гуми и се заби в предпазните ограждения.

Веднага след катастрофата от Алфа Ромео заявиха, че ще разследват случилото се заедно с ФИА.

Все още се води разследване. Скоро ще споделим цялата информация за катастрофата с ФИА, заяви Васьор.

Първият [проблем] е този, че катастрофата е била около два пъти по-голяма от натоварването по време на краш теста.“

Не знам дали видяхте какъв беше асфалта, Колата Жу изкопа вдлъбнатина в него, дълбока около четири-пет сантиметра.“

„Няма значение какво е нивото на краш теста. Винаги може да се намери нещо малко по-голямо. Трябва да предприемем действия от наша страна и съвместно с ФИА, за да видим как можем да подобрим безопасността на състезателите.“

„Искам да остана позитивен и да кажа, че всичко се размина при такава тежка катастрофа. Не можете да си представите какъв би бил резултатът, ако имаше и гориво.“

„Благодарение на мерките за безопасност нямаше изтичане на гориво от автомобила. Това щеше да е най-лошият сценарий за Жу.“

Тъй като болидът на Алфа Ромео беше заседнал в тясното пространство между стената с гуми и предпазната ограда, китайският пилот нямаше възможност да излезе от кокпита, ако болидът беше обхванат от пламъци.

Бързата намеса на спасителните екипи на Силвърстоун помогна Жу да бъде изваден от болида. След това той бе закаран в медицинския център.

Около час по-късно, за изненада на всички, китаецът се върна в падока.

„[Жу] се върна в гаража един час след катастрофата. Той бе освободен от медицинския център, и нямаше никакви наранявания“ каза Васьор.

„[Първият му] въпрос беше за наличието на резервни части за [Гран при на Австрия].“

„Невероятно е веднага да се върнеш в гаража в след такава тежка катастрофа, да нямаш никакви проблеми и да се съсредоточиш върху следващото състезание“, допълни шефът на Алфа Ромео.