Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дъжд и във втората сесия на пистата „Жил Вилньов“, Алонсо с най-добро...

Дъжд и във втората сесия на пистата „Жил Вилньов“, Алонсо с най-добро време пред Ръсел и Строл

3632
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Дъжд оказа влияние върху работата на отборите от Формула 1 през първия ден от уикенда за Гран при на Канада и през втората петъчна тренировка на пистата „Жил Вилньов“. Пилотите записаха най-добрите си времена в рамките на първата половина от сесията. Тогава имаше преваляване за кратко, което обаче не бе твърде силно. След това дъждът постепенно се усилваше. Фернандо Алонсо (Астън Мартин) даде най-доброто време в тренировката, следван от Джордж Ръсел с Мерцедес и съотборника си Ланс Строл.

Преди втората тренировка на пистата „Жил Вилньов“ температурата на въздуха се бе качила до 20 градуса. Тази на пистата отново бе 27 градуса, след като се повиши до 31 след спирането на дъжда и изсъхването на асфалта в първата сесия. Рискът за дъжд за втория час подготовка в Канада обаче бе 100%.

При светването на зеления семафор на изхода от питлейна вече имаше опашка от пилоти с гуми за суха писта. Над трасето в Монреал обаче вече започваше отново да вали

„Вече вали значително по-силно“, обади се Джордж Ръсел по радиото още преди да светне зелената светлина.

Карлос Сайнц бе с медиум и каза по радиото, че е твърде мокро за тези гуми. Шарл Льоклер направо сложи интермедии. Това щеше да бъде проверено от стюардите, тъй като интермедии и мокри гуми могат да се използват единствено ако рейс контролът е обявил предварително сесията за „тренировка на мокро“.

Люис Хамилтън и Пиер Гасли успяха да дадат времена със софт. Пилотът на Мерцедес записа 1:34.810 мин, този на Алпин даде 1:35.997. Всички се прибраха в боксовете, единствен Гасли продължи да кара сам на пистата. Французинът подобри постижението си до 1:29.007 мин. С още един бърз тур го свали до 1:24.389 мин, а после и до 1:20.789.

„Как е пистата?“, попитаха от Алпин Гасли.

„Става по-добре“, отговори той.

Явно и други екипи видяха подобрения в условията и на пистата се появиха Фернандо Алонсо, Естебан Окон, Гуаню Жу, Оскар Пиастри, Даниел Рикиардо, Юки Цунода, Ландо Норис и т.н.

Пилотите започнаха да подобряват времената. Норис, Льоклер, Пиастри и Магнусен бяха с медиум, останалите – със софт

13 състезатели успяха да запишат бързи обиколки преди дъждът да се засили четвърт час след началото на тренировката. Магнусен изхвърча на шикана през тревата, която още бе мокра от предишните превалявания. Няколко пилоти минаха през зона за сигурност. Алонсо пък се възмути от Льоклер: „Никакви огледала. Типично за Ферари“, възропта испанецът, който сам бе пилот на Скудерията в продължение на пет години.

Около 20-ата минута бобър пресече пистата и Сайнц едва го избегна. 25 минути след началото на тренировката начело бе Льоклер с 1:16.556 мин. Неговото време бе дадено с медиум. Алонсо бе на 0,112 сек от него. Следваха Ланс Строл (+0,295 сек), Хамилтън (+0,352), Алекс Албон, Ръсел, Сайнц, Валтери Ботас, Нико Хюлкенберг и т.н. Верстапен поиска отборът му да провери колата, тъй като усещал мирис на дим.

Алонсо излезе на първото място с 1:15.810 мин пред Ръсел и Строл

Даниел Рикиардо се оплакваше, че никой пред него не се маха от състезателната траектория. В Ред Бул оглеждаха болида на Верстапен, подозирайки проблем с ERS. Това бе потвърдено малко по-късно. Алонсо получи предупреждение в средата на тренировката, че през втората ѝ половина ситуацията на пистата само ще се влошава – от Астън Мартин имаха предвид дъжд.

Над пистата настана тишина, след като всички се прибраха по боксовете. В Ред Бул започнаха да разглобяват болида на Верстапен. Група механици се организираха и се строиха като жива стена пред бокса, за да скрият работата на колегите си от камерите. Окон пък се върна на пистата с интермедии.

Той бе последван от още състезатели, също с интермедии. Дъждът не бе особено силен, но достатъчно притесняващ пилотите. От Астън Мартин казаха на Алонсо, че валежът ще продължи с този интензитет още 6-7 минути и след това ще се усили. По трасето вече имаше въртящи се коли. Льоклер се превърна в истинска атракция на шикана, след като излетя от пистата, направи завъртане на 360 градуса и след това продължи.

През последните няколко минути на тренировката условията отново се подобряваха. Времето обаче приключи и пистата не изсъхна достатъчно за нови опити със сухи гуми. Така Алонсо остана пръв, следван от Ръсел, Строл, Льоклер, Рикиардо. Магнусен бе шести пред Хамилтън, Цунода, Албон, Перес.