Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо бие в Китай, Рено взима и конструкторската титла

Алонсо бие в Китай, Рено взима и конструкторската титла

39
0

Фернандо Алонсо спечели великолепна победа в последния кръг от световния шампионат на Формула 1 в Китай. Отборът му Рено взе и титлата при конструкторите, след като самият той триумфира след Гран при на Бразилия при пилотите. Съотборникът му Джанкарло Фисикела вървеше трети почти до края на надпреварата, но получи наказание за опасно каране на влизане в питлейна и загуби позиция от Ралф Шумахер. Втори остана Кими Райконен.

Надеждите на Макларън за конструкторския приз претърпяха крах, когато Хуан Пабло Монтоя удари надигнал се капак от шахта на отводнителната система в 17-ия тур. Това доведе до спукване на предна дясна гума, която колумбиецът смени, но малко по-късно се оказа, че има и други повреди и той директно се прибра в бокса. Междувременно на трасето излезе кола за сигурност, докато стюардите махнат капака и опитат дали останалите са добре закрепени. Сейфти карът още веднъж бе на пистата заради жестока катастрофа на Нараин Картикеян (Джордан) по-късно.

Сред отпадналите бе и Михаел Шумахер. Пилотът на Ферари претърпя странна катастрофа с Кристиян Алберс още преди старта – на отиване към стартовата решетка. Заради това се наложи да тръгне от питлейна. В самата надпревара Михаел излетя от пистата докато първият сейфти кар водеше колоната и заседна в чакъла.

Въпреки всички пречки пък Алонсо води до финала и след като завърши, дори запя “We are the champions” в кокпита. Радостта на целия екип бе страхотна и заслужена, след като цял сезон тимът бе на невероятно ниво.