Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Чувствам се уверен, защото автомобилът отговаря така, както очаквах

Алонсо: Чувствам се уверен, защото автомобилът отговаря така, както очаквах

15
0
Фернандо Алонсо

Екипът на Ферари е доволен от първите си два дни тренировки на Каталуния въпреки лошото време, смята Фернандо Алонсо.

Двукратният световен шампион във Формула 1 направи редица аеродинамични проверки, както и състезателна симулация, която да потвърди информацията на отбора – и от аеротръбата, и от предишните тестове на F138.

Въпреки времето свършихме цялата предварително планирана работа. Първо се занимавахме с интермедиите, а след това направихме дълга серия за проверка издръжливостта на определени компоненти – със сликове в две излизания преди да се върнем към интермедиите. В крайна сметка научихме с пъти повече неща, отколкото във всеки друг, нормален ден. Мократа писта означаваше, че не можахме да направим директно сравнение с поведението на колата от миналата седмица. Трябваше да избирам необичайни траектории, за да се пазя от по-хлъзгавите части на пистата. Така или иначе обаче, не гонехме време за обиколка, а търсехме потвърждение на данните си. Смятам, че от тази гледна точка отборът остана доволен, защото резултатите отговарят на очакванията ни – обясни испанецът.

Той разясни, че отборът е с доста нови компоненти за последната серия изпитания преди първия старт за сезона в Австралия:

– Някои са ясно видими, други не толкова, но всички са важни. Чувствам се уверен, защото автомобилът отговаря така, както очаквах. Настроението ми е съвсем различно от това миналата година (по същото време): тогава знаехме сме, че сме 2 секунди по-бавни, всички бяха песимисти и притеснени, тъй като смятахме, че ще е трудно да се доберем до Q3 в Австралия, както се и получи накрая. Сега работим по това да скъсим дистанция (до най-бързите) от около 0,7-0,8 сек, тоест се намираме на позицията от финалния кръг за миналия сезон в Бразилия. Мисля, че сме на правилния път и ще сме още по-близо до челото в Мелбърн.

Той повтори, че няма ясна представа за конкурентоспособността на съперниците и че е трудно да се анализират времената от тестовете.

– Нормално и логично е да търсим сравнение (с останалите), но за мен е като да гледам футболна тренировка: някак си е трудно да повярваш, че резервен нападател на Реал Мадрид може да е в титулярния състав за мач срещу Барселона, само защото е вкарал гол в разиграване – допълни Алонсо.