Начало Избрани Алонсо: Добрите резултати на Астън Мартин идват година по-рано от очакваното

Алонсо: Добрите резултати на Астън Мартин идват година по-рано от очакваното

1181
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Алонсо не е очаквал да се бори за подиуми в първия си сезон с Астън Мартин. Двукратният световен шампион бе наистина впечатлен от напредъка, който постигна британския отбор в началото на годината. Той призна, че в момента екипът му записва резултати, които са били очаквани през следващата година.

Астън Мартин най-приятната изненада от началото на сезон 2023 в F1. Отборът от Силвърстоун показа отлична скорост в първите три старта за годината и е един от топ отборите на стартовата решетка

Астън Мартин е вторият най-силен отбор на стартовата решетка. Британците създадоха автомобил, който е коренно различен спрямо този от миналата година. Екипът показа отлична скорост в състезанията и добро износване на гумите. Това позволи на Фернандо Алонсо да се качи на подиума в Сахир, Джеда и Мелбърн.

Британският отбор има дългосрочна цел да се бори за световни титли в следващите няколко години. По-рано този месец Майк Крак заяви, че Лорънс Строл е настоявал отборът да постигне още по-добри резултати и да печели състезания.

Алонсо призна, че пробивът новия му отбор в началото на сезон 2023 е съкратил планираната траектория към върха с една година.

„Добрите резултати на Астън Мартин идват година по-рано от очакваното. Надявах се 2023 г. да бъде период на обучение, а през 2024 г. евентуално да предизвикам Ферари и Мерцедес“, сподели Алонсо.

„Но ние се борехме с тях още в първото състезание в Бахрейн, така че сега всичко изглежда по-оптимистично“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо остава здраво стъпил на земята въпреки силното началото на годината. Испанецът е категоричен, че истинският тест за напредъка на Астън Мартин ще бъде когато конкурентните отбори започнат да въвеждат актуализации. Така скоростта на развитие на отбора през сезона ще бъде подложена на изпитание. Този процес ще започне в Азербайджан

„Сега трябва да се развиваме. Това е нещо, което ще се случи съвсем скоро. От Баку, Имола и Барселона отборите ще започнат да въвеждат подобрения в автомобилите си. Ние също трябва да сме топ отбор в това отношение. Трябва да научим много неща през този сезон както на пистата, така и извън нея, за да бъдем претенденти за титлата през 2024-та“, каза още Алонсо.

Алонсо разкри, че Астън Мартин вече подхожда различно към уикендите, тъй като вече не се затруднява да прескочи Q1 и Q2. Това бе сериозен проблем, с който екипът от Силвърстоун се сблъскваше през 2021 и 2022 г.

„Сега подхождаме към уикендите, гледайки повече към водещите отбори. Това промени малко подхода ни в FP1“, обясни Алонсо.

„Това промени избора ни на гуми за квалификацията, както и обиколките, които правите в сесията. Не е нужно да се тревожим, защото знаем, че ще преминем през Q1 и Q2. Да, ситуацията се промени много и прави нещата малко по-лесни, така че съм доволен от това“, завърши пилотът на Астън Мартин.