Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Една обиколка на Спа е като 20 на което и да...

Алонсо: Една обиколка на Спа е като 20 на което и да е друго трасе

52
0
Фернандо Алонсо

Гран при на Белгия бележи началото на втората половина от сезона във Формула 1 за 2013 г. Пистата Спа-Франкоршамп е сред трасетата, които почти всички нареждат сред любимите си писти в календара и пилотите на Ферари Фернандо Алонсо и Фелипе Маса не са изключение.

Испанецът изкара ваканцията си в Испания, разделяйки времето си между дома и плажа. Сега обаче е готов за предизвикателството на белгийското трасе:

– Спа е много специална писта, на която адреналинът бушува заради конфигурацията и бързите завои. Определено е фантастично изживяване за всеки пилот. Една обиколка на Спа е като 20 на което и да е друго трасе по отношение на генерираните вълнение и адреналин. Червената вода например се взима на седма с 300 км/ч. Дори и днес обаче, когато може да се премине с пълна газ в модерен F1 автомобил, тялото е подложено на по-голямо натоварване, отколкото в който и да е друг завой в целия шампионат. Това прави мястото толкова специално. Последният шикан е особено сложен: стигаш до там с около 330 км/ч и трябва да влезеш в кривата, където има много ниско сцепление. По време на състезанието точно тук се случват доста промени в позициите. Мястото е важно, тъй като маркира и влизането в питлейна, което е наистина тясно. За най-добри настройки на Спа е нужно да се постигне компромис. Първият и последен сектори са изцяло от дълги прави – там се търси минимум аеропритискане, за да имаш възможно най-висока скорост. В средната част са завоите, където е нужно максимум аеропритискане. Намирането на баланса е особено сложно и именно върху това работим по време на свободните тренировки.

Маса бе у дома в Бразилия за лятната почивка. Той презареди батериите и започва решаваща за него поредица състезания, от които може би ще зависи бъдещето му в Гран при.

Спа е мечта, всички пилоти искат да се състезават там – особено в болид от Формула 1. Там има толкова история, трасето е страхотно предизвикателство с всичките си изкачвания, спускания и смени на посоката. Според мен секцията, която е най-голямо удоволствие за каране, е от края на втория до началото на последния сектор. Там са събрани много бързи криви и се променя посоката на каране. Най-трудната част е след изкачването от Червената вода – права и поредица завои, където и най-малката грешка ти коства твърде много време в рамките на обиколката – обясни Маса.

И двамата пилоти на Ферари са съгласни, че победа на белгийската писта означава много за който и да е пилот. От тях двамата Фелипе знае какво е да се качиш на най-високото стъпало на почетната стълбичка на Спа – той бе пръв през 2008 г. Двукратният световен шампион Алонсо обаче никога в кариерата си не е държал в ръцете си трофея за първото място в белгийската Гран при.

Това е един от онези стартове, които заедно с Монако и Монца имат специално значение. В крайна сметка обаче и там се дават 25 точки за победа, точно като във всеки друг кръг. Справих се добре през 2005-та, когато станах втори. Представянето ми на Спа беше силно и във Формула 3000. Във Формула 1 обаче някак си не съм имал шанс да се боря за победа. Често отпадам там – понякога заради лош късмет или технически проблеми, или свои собствени грешки. Би било страхотно да наваксам всички тези изгубени точки – допълни Фернандо.