Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо готов да се бори от самото начало

Алонсо готов да се бори от самото начало

34
0

На прага на първия си сезон като пилот на Ферари Фернандо Алонсо е напълно готов да се бори от самия старт на кампанията през 2010 г. Двукратният световен шампион има огромно желание да се върне на върха в Гран при, макар конкуренцията тази година да е наистина много сериозна. Затова и е важно, че вече се чувства чудесно в новия си екип:

– Незабавно се почувствах като у дома в новия си отбор и нямам търпение шампионатът да започне, а той ще е страшно интересен.

Предстои доста работа в свободните тренировки, тъй като отборите за първи път ще карат при високи температури, продължава Фернандо:

– Тук е горещо, но не влажно, така че всъщност е доста приятно да си навън. Климатът ще е важен фактор през уикенда. По време на тестовете през февруари карахме при максимум от около 25 градуса, докато тук температурите минават 30. Трябва да разберем как се държат гумите в такива условия. И като че ли си нямахме достатъчно грижи с промените в правилата, та и първото ни състезание е на сериозно модифицирано [спрямо досегашната конфигурация] трасе.

Двукратният световен шампион вече направи опознавателното обикаляне на пистата, като вчера сутринта заедно с рейсинженера си Андреа Стела завъртяха някоя и друга обиколка с велосипеди. Резултатът от промените е почти напълно различно трасе, смята испанецът, като според него времето за тур на Сахир ще е повече дори от това на дългата малко над 7 километра Спа-Франкоршамп в Белгия.

– Новата секция е серия от завои, през които се преминава със средна скорост. Изисква се по-високо аероприлепяне в сравнение с предходния вариант, а и сега Сахир ще е доста по-безмилостна към гумите. Определено има причина да се кара повече в петък, макар да не бива да забравяме, че тогава трасето е доста мръсно – обяснява Алонсо.

Фернандо е наясно с огромните очаквания на тифозите към него и Скудерията и смята, че са готови да атакуват предстоящите предизвикателства.

– F10 е отличен автомобил, казвал съм го вече няколко пъти. За мен е най-добрата кола, която съм карал досега. Това не означава, че със сигурност ще е най-добрата и сред всички останали и че ще спечелим титлата. Но по време на тестовете видяхме, че има страхотен баланс. Всяка малка подробност може да наклони везните в една или друга посока. Сигурно е обаче, че ще дадем всичко от себе си, за да стартираме добре в шампионата – това е и обещанието ми към всички – категоричен е Алонсо.