Начало Избрани Алонсо: Имам чувство за справедливост и честност, които трябва да изключиш ако...

Алонсо: Имам чувство за справедливост и честност, които трябва да изключиш ако си в F1, защото тук ги няма

806
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо ще отбележи своя състезателен уикенд №400 тази седмица в Мексико. Двукратният световен шампион бе попитан как ще коментира това постижение още в Остин, Тексас. Тогава той сподели, че би бил съгласен и на половината участия срещу още една титла. Сега Алонсо разказа в подкаста на официалния сайт на Формула 1 Beyond the Grid, че кариерата му е продължила значително повече, отколкото някога изобщо си е представял.

„Аз еволюирах, научих някои неща, приех други, които ми бе трудно да допусна преди. Имам чувство за справедливост и честност, които трябва да изключиш ако си във Формула 1. Тук няма честност, понякога няма и справедливост и трябва просто да се справиш с уникалната природа на този спорт. Има много политика, огромни интереси“, сподели Алонсо

„Някои решения не се правят от гледна точка на спорта. Някои решения имат различна обосновка и трябва да ги приемеш. Налага се да ги приемаш, ако искаш да си част от цирка. Ако ли не, намираш си друга категория. Аз постъпих точно така през 2018 г. Не бях доволен от себе си, не се наслаждавах на Формула 1 в онзи момент. Не само на пистата, но и извън нея, доминацията на Мерцедес. Все още обичам автомобилния спорт и да карам коли, така че си казах, че трябва да пробвам Инди 500, Льо Ман, такива неща. После се върнах в F1. И се наслаждавах на Формула 1 повече. Не защото тя се бе променила кой знае колко, а защото приех нещата тук такива, каквито са. Положението е или приемаш, или си тръгваш“, продължи Алонсо.

„Преди време се наслаждавах на Гран при в продължение на няколко години, защото отборът ми ми даваше удовлетворението и удоволствие от това да съм пилот във Формула 1. Годините във Ферари бяха прекрасни – въпреки резултатите. Борех се за шампионати, спечелих няколко състезания, наслаждавах се на Италия, тифозите, на това да съм пилот на Ферари. Изпитвам щастие, връщайки се към тези години“, разказа Алонсо.

„После отидох в Макларън във (втората) ера с Хонда. Имахме проблеми със задвижващата система, знаете цялата история. Но за мен пак бе удоволствие – заради любовта ми към Япония, връзката Макларън-Хонда, която бе вдъхновение, тъй като баща ми ми направи първия картинг като реплика на болидите на [Аертон] Сена и [Ален] Прост. И след това през 2017 и 2018 г. удоволствието не бе чак толкова голямо, така че реших да спра“, върна се назад в годините Алонсо.

Алонсо призна също така, че все пак мисли и за възрастта си, и кога евентуално ще сложи край на кариерата си. Испанецът вече бил убеден веднъж кога точно ще прекрати активната си спортна дейност

„Бях подписал с Макларън тригодишен договор – за 2007, 2008 и 2009-та, след като спечелих шампионата през 2006 г. Бях на 99% убеден, че 2009 г. ще е последният ми сезон във Формула 1. Това бе планът ми. Имах много ясен план в главата си. Бях взел титлите през 2005 и 2006, имах тригодишен контракт с Макларън и мислех, че това ще е последният ми договор. Тогава смятах такова споразумение за дългосрочно. Не знам какво щях да правя (ако се бях отказал). Вече бях постигнал мечтата си. Да съм шампион във Формула 1 надминаваше и най-смелите ми блянове. За какво друго бих могъл да съм тук?“, каза Алонсо.

„Подписах с Макларън, надявах се да спечеля още титли, победи. Но извън Формула 1 има живот, който дори не е особено свързан с автомобилния спорт. Мислех, че ще имам семейство, ще върша нормални неща, ще изживявам нормални дни. Не мисля, че 19-годишният Фернандо Алонсо от Минарди през 2001 г. щеше да има някакви странни разбирания за Гран при №400, защото тогава не мислех кой знае колко за бъдещето“, разказа още Алонсо.

„Ясно е, че ще продължа да се състезавам през 2025 и 2026 г. Мисля, че ще отбележа тогава как се чувствам, със сигурност ще го обсъдя с Лорънс [Строл] и Ейдриан [Нюи], за да видим какво ще е най-добро за отбора. Ангажиментът ми с Астън [Мартин] е дългосрочен. Ще работя за Астън в продължение на много години – или зад волана, или в различна позиция. Но да, както съм споменавал и преди, искам и опита зад волана, влизайки в това лично приключение да работя с талант като Ейдриан. Не ме е страх обаче да отстъпя и да гледам как Астън печели дори с някой друг в кокпита. Това също ще ме радва“, добави Алонсо.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bell Racing (@bellracinghq)