Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Липсва ми да съм в битката за титлата

Алонсо: Липсва ми да съм в битката за титлата

33
0

Фернандо Алонсо заяви, че му липсва това да се бори за титлата през последните няколко години във Формула 1. Испанецът спечели 2 корони през 2005 и 2006 г. с Рено, но след това не успя да стори същото с Макларън през 2007 г. и с Ферари през 2010 и 2012 г. След като премина в Макларън, през последните 2 години той не можа да се качи дори на подиума заради ненадеждната и недостатъчно мощна задвижваща система на Хонда.

„Имах достатъчно късмет да изпитам това чувство пет пъти в кариерата ми, заяви Алонсо, имайки предвид това да се бори за титлата. – Тренираш, работиш в симулатора, ходиш във фабриката, посещаваш събития, срещаш се с медиите, правиш всичко необходимо, за да си конкурентноспособен в неделя и да се бориш в шампионата. През последните 4 години ми липсва това усещане – да отиваш на състезание, знаейки, че имаш възможности.

От друга страна съм бил изключителен късметлия да почувствам това напрежение и тези емоции вече 5 пъти и да спечеля титлата 2 пъти. Има много колеги, които имат огромен талант, а никога не са имали шанса да се състезават във Формула 1. Някои стигат до F1, но никога нямат шанса да се качат на подиума, да стартират от полпозишън, да спечелят състезание, а те са много талантливи.”

Алонсо също така смята, че битката му с Ферари и Михаел Шумахер от 2006 г. е била най-тежката в кариерата му. „През онази година когато гумите на Бриджстоун се представяха добре, Михаел винаги постигаше това, което е нужно и печелеше състезанието, обясни Фернандо. – Но когато нашите гуми Мишлен имаха предимство, бяхме много уверени. Гледах да спечеля колкото може повече точки спрямо него. Но той винаги беше в челото – 2-и, 3-и или 4-и и винаги постигаше нещо повече. Измежду всички пилоти, с които съм се борил, той бе единственият, способен да направи това.”

Според испанеца резултатите на Макларън през последните 2 сезона е трудно да бъдат възприети, имайки предвид, че става въпрос за отбор, свикнал да има успехи. „Макларън е вторият най-добър отбор в историята на F1 и когато се бориш да преминеш първата част на квалификацията, това не е нещо нормално. Всички в екипа усещат това напрежение от неизпълнените очаквания. Това разочарова всички нас, обясни още Алонсо.

– След това идва и личното разочарование от това да не можеш да се бориш за подиуми, победи, а на моменти дори не можеш да постигнеш това, на което си способен, защото след 10 обиколки заради някакви проблеми трябва да намалиш малко режима на двигателя или нещо друго. Понякога те изпреварва кола на Заубер и всички се радват и го определят като фантастично изпреварване, а може би ние имаме 100 к. с. по-малко от тях.”