Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо – най-младият шампион в историята на F1

Алонсо – най-младият шампион в историята на F1

66
0

По-малко от шест години след като гледа състезание от Формула 1 по телевизията, Фернандо Алонсо стана най-младият световен шампион. Испанският пилот на Рено постигна най-големия триумф в кариерата си с изключително и много постоянно представяне през сезона, до чийто край остават още два старта. Той подобри постижението на Емерсон Фитипалди, спечелил шампионата на 25 години и 10 месеца – в момента Фернандо е на 24 години и 2 месеца. Най-големият му съперник тази година Кими Райконен (Макларън) призна поражението, заявявайки, че той и отборът му са дали най-доброто от себе си в битката.

Разбира се, в момента е невъзможно да кажа нещо наистина добро. Страхотно щастлив съм и денят е безкрайно емоционален за мен – каза самият Алонсо веднага след Гран при на Бразилия късно снощи. – Мислех за шампионата още от първата обиколка. Идвам от страна без традиции във Формула 1 и нали знаете, боря се сам, не съм получавал помощ през цялата си кариера. В F1 дойдох благодарение на резултатите си от предишни категории, в които се състезавах и благодарение на спонсорите си. Сега си мисля, че тази титла е максимумът, който можех да постигна. А съм благодарен на трима-четирима души, не повече.

Алонсо признава също така, че знае много малко за легендарните имена от историята на спорта, сред които вече е и неговото. Времето, когато е просто зрител на стартовете от Гран при, не е много далеч. Но възходът му бе направо зашеметяващ. Откровено казва, че никога не е мечтал да стане пилот от Формула 1 и още по-малко си е представял, че това може да се случи. Не е гледал състезания от времето на Прост и Сена. Само допреди няколко години Фернандо си представял бъдещето си като автомобилен механик.

Съдбата обаче е непредвидима. Затова снощи и чу въпроса:

Фернандо Алонсо, световен шампион. Как звучи?

Звучи страхотно, очевидно е – бе отговорът на испанеца.

През 2003 г. Алонсо спечели първата си победа във Формула 1 – в Унгария, където затвори с обиколка дори Михаел Шумахер. Миналият сезон не бе особено успешен за него, но тази година всичко се подреди идеално за младия испанец.

Фернандо определено заслужава титлата. Който има най-много точки в края на сезона или дори преди финала я заслужава и не изпитвам никакви лоши чувства заради това. Тази година ние загубихме, а сега ще опитаме да спечелим догодина. Но за него и Рено сезонът бе добър – обобщи чувствата си Райконен.

Снощи до ранните часове на деня съгражданите на родения в Овиедо Фернандо празнуваха успеха му. Те обаче ще почакат преди шампионът да се прибере у дома, което планира да направи след последното състезание в Китай.