Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Несправедливо е, че имаме само ден и половина, за да се...

Алонсо: Несправедливо е, че имаме само ден и половина, за да се подготвим за новия сезон

2743
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо коментира количеството тестове преди началото на всеки един сезон в F1. Пилотът на Астън Мартин вярва, че броят на изпитанията е прекалено малък. Според Алонсо е „несправедливо“ той и неговите колеги да разполагат с ден и половина подготовка за новата кампания.

През последните години F1 намали значително предсезонните тестове. Традиционно пилотите от световния шампионат разполагаха с два дни за подготовка в Барселона, последвани от още два в Бахрейн.

Но през последните две години броят на тестовете беше допълнително намален. Сега пилотите и отборите разполагат със само три дни за подготовка на пистата в Бахрейн. Няколко дни по-късно започва същинския сезон на същото трасе

Провеждането на по-кратък тест на същото място, където се открива кампанията, е по-ефективно и рентабилно за отборите. Въпреки това Алонсо смята, че пилотите са ощетени заради липсата на достатъчно време за подготовка.

Традиционно отборите използват само по един автомобил на ден. Разбира се, последното поколение симулатори позволява това да бъде достатъчно. От друга страна, прекараното време в симулатора не може да се сравни с това в реалния автомобил на пистата.

Пилотите от F1 разполагат с ден и половина, за да се приспособят към новите автомобили. Те също така трябва да  се надяват, че няма да се появят ранни неизправности или проблеми, които да допълнително да се отразят на времето за пробег.

Междувременно Алонсо коментира темата за ограничените тестове. Испанецът има повече от 20-годишен опит в F1 и познава спорта по-добре от всеки друг състезател на стартовата решетка. Алонсо каза, че времето за тестове е крайно недостатъчно както за него, така и за колегите му.

„Имаме много ограничени тестове в Бахрейн. Цяла зима си мислех за това нещо. Несправедливо е, че имаме само ден и половина, за да се подготвим за новия сезон“, сподели Алонсо.

„Няма друг спорт в свет като нашия заради всички пари, които се влагат, с целия маркетинг и добрите неща, които казваме за F1, както и за това, че сме все по-близо до феновете, [където това може да се случи].“

„Не мога да разбера защо след това не отидем в Бахрейн за четири дни, които могат да бъдат разделени между двамата пилоти. Ако отидеш за три дни, това е нечетно число, което не ти позволява да го разделиш правилно между пилотите. Не знам защо не излизаме с двата автомобила. Вече ще сме в Бахрейн и се състезаваме там следващата седмица.“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо не е единственият състезател, който иска повече време за тестове. Неговият колега и председател на GPDA Джордж Ръсел също се изказа в подкрепа на тази идея

„Лично аз не смятам, че три дни са достатъчни. Не трябва да това на практика е ден и половина за всеки пилот“, каза Ръсел.

„Можете ли да си представите, че Рафаел Надал прекарва 12 седмици, без да удря топка и след това отива направо на Откритото първенство на Франция с един ден и половина тренировки? Това просто няма как да се случи. Разбирам и осъзнавам защо го правим. Мисля, че три дни с два автомобила вероятно ще бъде по-добър вариант“, добави пилотът на Мерцедес.