Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Новостите бяха с добро поведение и това ме кара да съм...

Алонсо: Новостите бяха с добро поведение и това ме кара да съм уверен за бъдещето

29
0
Фернандо Алонсо

Още 500 км тестове натрупа Фернандо Алонсо в последния ден работа на Ферари на Муджело. Испанецът загуби два часа от времето, тъй като изпусна пистата и удари предпазна стена от гуми. Именно инцидентът бе първото нещо, което той коментира на финала на тренировките, при това с доста ирония:

Да успокоя семейството и приятелите си: добре съм, няма проблеми, след като ударих бариерата с около 7 километра в час – заяви Алонсо и продължи вече сериозно: – Наваксахме загубата от сутринта и изпълнихме в голяма степен програмата си като количество обиколки. Работата ни не бе толкова успешна като качество, тъй като условията следобед бяха различни, основно заради вятъра. Аз обаче съм доволен от тестовете. Имахме някои малки (и подчертавам последната дума) аеродинамични подобрения. Те дадоха очаквания отговор като поведение, а това е най-положителната новина и означава, че съм уверен както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Освен това се трудихме по гумите, настройките, правехме къси и дълги серии обиколки, а изпробвахме и нов съединител – допълни двукратният световен шампион.

Фернандо не е сигурен каква крачка напред са направили Ферари и сподели, че това ще се разбере в Барселона, където ще има още и дори по-важни подобрения по F2012.

Решихме да оставим време за достатъчно проби в аеродинамичния тунел вместо да избързваме и да изкараме всички нови компоненти на писта. Да, това би било чудесно, но е хубаво да извличаме максимума от развитието на всяка отделна част. Барселона ще е ключов момент в сезона, но не и решаващ такъв. Няма изведнъж да се борим за полпозишън. Първо трябва да достигаме Q3 без такава усилена борба като досега, да се доближим до топ 6 и да продължим да напредваме стъпка по стъпка в Монако, Канада и Валенсия. Това е единственият начин да наваксаме липсващите ни 0,7-0,9 сек, отделящи ни от лидерите – обясни испанецът.

Първоначално той нямаше желание да коментира новата изпускателна система, но след това навлезе в малко повече детайли:

– Изпускателната система не е толкова критична област на колата този сезон. Това си пролича от факта, че изминалите досега надпревари бяха спечелени от автомобили с различни конфигурации. В Бахрейн например победи Ред Бул, а техните ауспуси не са като най-бързите коли на Сахир – Лотус.

Алонсо заяви освен това, че би предпочел да прави повече тестове извън състезателните уикенди по време на сезона, тъй като в тях се научава много повече за колите.

Карането на Муджело е истинско удоволствие: един тур тук се равнява на сто на други места. Ден работа на трасето пък е като година труд в симулатора, поне що се отнася до мен – допълни испанецът.

Следващия вторник Алонсо ще е на Фиорано, където ще бъде отбелязана 30-ата годишнина от гибелта на Жил Вилньов.