Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо очаква повече от два питстопа на пилот в неделя

Алонсо очаква повече от два питстопа на пилот в неделя

62
0
Фелипе Маса,Фернандо Алонсо

На шанс за подиум се надява Фернандо Алонсо в началото на уикенда за Гран при на Канада. Пилотът на Ферари вече е в Монреал, където ще се проведе седмият кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2011 г.

Не знам колко конкурентоспособни можем да сме тук. Трябва да изчакаме и да видим след излизането ни на пистата. Би трябвало трасето да ни пасне, както се случи и в Монако, тъй като с меките гуми представянето ни е малко по-добро. Освен това аеродинамиката не е толкова важна тук, защото няма кой знае колко високоскоростни завои, а ние все още имаме известно изоставане в този аспект спрямо съперниците ни. Ето защо можем да очакваме, че точно тук ще сме малко по-близо до челото. Ред Бул обаче са бързи на всякакви трасета. Макларън показаха скорост на писти с противоположни характеристики – като Барселона и Монако. Но все пак според мен можем да имаме шанс за подиум, макар че ще е много трудно – обясни испанецът.

Той смята, че на пистата Жил Вилньов ще има повече трудности с гумите – същите смеси като в Монте Карло (софт и суперсофт).

Тук е лесно да се изпреварва и ако избереш едно спиране в бокса, както направи [Себастиан] Фетел в Монако, ще се озовеш осми. Дори с два питстопа ще е сложно да постигнеш добро класиране, така че очаквам значителен брой влизания в гаражите в неделя. Двете DRS-зони пък означават, че може да се изгради различен подход към надпреварата точно от гледна точка смяната на гуми: допълнително спиране за нов комплект няма да се наказва толкова строго, след като задминаванията далеч не са невъзможни – допълни Фернандо.

Прогнозата за неделя е с 60% вероятност за дъжд, а при валеж използването на подвижното задно крило не е разрешено, отбеляза още двукратният световен шампион:

Мокра писта обаче не е кой знае какъв проблем за нас. Изоставаме сериозно в класиранията за шампионата и не сме толкова бързи, колкото съперниците, така че няма как да спечелим състезание на сухо без нещо необичайно да се случи. Затова всякакви странични фактори биха ни помогнали, но надпреварите в дъжд са и лотария, в която трябва да рискуваш, за да спечелиш.