Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо пръв във втората сесия за Гран при на Европа

Алонсо пръв във втората сесия за Гран при на Европа

42
0
Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо с Ферари постигна най-добро време в днешната следобедна тренировка преди неделната Гран при на Европа във Валенсия.

Второ време записа Люис Хамилтън (Макларън), а трети остана световният шампион и лидер в първенството Себастиан Фетел с Ред Бул.

Топобиколките бяха направени с по-меките гуми за уикенда от типа софт, от които всички използваха по позволения си комплект за днес във вторите 90 минути за подготовка. С тях, както в Пирели очакваха, колите станаха с точно 1 сек по-бързи от сутринта, когато пък всички за първи път работеха с медиум.

С този тип започна и работата след обяд, като най-бързи бяха пилотите на Ред Бул. След една сравнително дълга серия от около 10 тура начело бе Фетел с време 1:30.709 мин. Съотборникът му Уебър бе втори.

Сутринта Себастиан бе концентриран върху изпитването на решения за следващите състезания, в това число ново оформяне на потоците от радиаторите и ауспусите не към пода, а над скоростната кутия. Пробва и карти за управление на мотора без възможност за захранване на дифузьора с изгорели газове при отпускане педала на газта и бе 16-ти. След обяд обаче започна подготовката с втория чифт медиум и очевидно бързо намери посоката за настройване на колата. В средата на тренировката Себ сложи и Софт, с който бе отново по-бърз от всички, но в следващите минути Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо постигнаха по-добри времена от него с тези гуми. Разликите бяха минимални – под десета от секундата. Но с втора поред бърза обиколка Алонсо демонстрира добър потенциал и се откъсна с над 0,2 сек от съперниците си. Ферари тестваха днес променено предно крило с два елемента (развитие от това в Канада) и нова геометрия на задното окачване, което да работи по-добре с по-твърдите гуми, където F150 имаше проблеми в първите състезания тази година.

Съотборникът на Алонсо Фелипе Маса записа близко време, но бе изместен от четвъртата позиция от Михаел Шумахер, който пък след много работа тази сутрин по новия пакет за охлаждане и аерооформяне постигна добра скорост и притискане. Зад тях се подреди победителят от последния старт в Канада Дженсън Бътън с втория Макларън, който се оплака от липса на стабилност на задната част.

Едва в последните минути на тренировката на пистата се появи Пол ди Реста, чиято Форс Индия сутринта третият пилот в тима Нико Хюлкенберг удари в стените и счупи окачването. В бокса обаче така и остана Хайме Алгерсуари, на когото смениха скоростната кутия, но проблемът бе в двигателя.