Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Правилата са ясни

Алонсо: Правилата са ясни

56
0
Фелипе Маса,Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо заяви, че правилата са кристално ясни и не се притеснява дали стюардите ще го накажат за атаката, с която изпревари Жан-Ерик Верн при второто си излизане от бокса.

Правилата са кристално ясни: когато до теб има друг автомобил, трябва да оставиш достатъчно място за още една кола – категоричен бе Алонсо в къщичката на тима тази вечер.

Според испанеца той е бил дори вече пред Верн – излизайки от бокса с новите си меки гуми, е имал отлично ускорение и възможност да избяга напред. Фернандо обясни още, че ситуацията е била наистина малко опасна при такава скорост, но в крайна сметка описа състезанието на пистата като Яс Марина като фантастично за себе си.

Испанецът заяви, че колкото и да е тъжно, второто място все пак има значение и научи от журналистите, че ако не бъде наказан, е с 34 точки пред Кими Райконен при пилотите:

Всъщност на масата има още 50 точки, така че всичко може да се случи. В крайна сметка истината е, че второто място при конструкторите е по-важно, защото е свързано с не малко пари.

В тази връзка Алонсо не скри, че е доволен, че единият Мерцедес и единият Лотус са зад него в днешното състезание, защото така били намалени щетите за Ферари, чийто автомобил ще трябва някак да се справи със съперниците и в последните две състезания в САЩ и Бразилия.

С избор на настройки, с каране, с каквото можем ще трябва да се справим – каза още испанецът.

Двукратният шампион бе категоричен, че в нито един момент не се е борил със съотборника си Фелипе Маса. Напротив – бил помолен да охлади спирачките си, имало наистина идея за състезание с едно спиране в бокса, но станало ясно, че нито той, нито Фелипе могат да я направят.

От своя страна Маса бе категоричен,  че никога изобщо не може да му мине през ума, че тимът би направил нещо срещу неговият интерес. Забавянето при смяната на гуми и самият избор на техния тип не биха могли да са нещо такова според пилота.

Беше малко разочароващо, че не се справихме само с едно спиране, но така или иначе тази стратегия бе по-сложна. Темпото вероятно бе по-високо от необходимото, за да опазим гумите и да направим само едно спиране. Избрахме да спрем втори път и може би не сложихме правилните гуми. Взех медиум, докато другите бяха вероятно със секунда по-бързи на обиколка. Това се оказа известен проблем в рамките на състезанието. В крайна сметка съжалявам, че загубихме малко повече възможни точки, които са особено важни за тима – каза Фелипе, видимо ядосан от подобни въпроси.