Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Въвеждането на новата квалификация се отлага, обяви Екълстоун

Въвеждането на новата квалификация се отлага, обяви Екълстоун

73
0
Бърни Екълстоун

Управляващият търговските права в спорта Бърни Екълстоун заяви, че въвеждането на новия квалификационен формат с елиминации се отлага. Той ще влезе в сила вероятно чак за Гран при на Испания (13-15 май).

Причината за това е проблеми с новия софтуер за отчитане на времената, който няма да е готов на време за старта на сезона. Отговорност за последната носи FOM (Formula One Management), а не ФИА.

Ситуацията става доста конфузна, при положение, че федерацията и отборите постигнаха съгласие за нейното въвеждане от първия старт в Австралия. Предстоеше само новият формат да бъде одобрен от Световния съвет на ФИА на 4 март.

Екълстоун сега обяви, че системата за измерване на времената не може да бъде готова на време за надпреварата в Мелбърн на 20 март. „В Австралия ще бъдем със старата квалификация (3 части, след първите 2 от които ще отпадат по 6 пилоти, за да останат 10 за последната), заяви британският милиардер.

Целият нов софтуер трябва да бъде написан, а това не е лесно. Всичко, което се опитвам да направя, е да разбъркам стартовата решетка и най-бързият пилот в квалификацията да не отива на полпозишън и след това да изчезва. Искам да има и наказателни времена към постиженията на пилотите, за да се размести решетката.“