Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо смята, че ореолът е помогнал на Льоклер при инцидента

Алонсо смята, че ореолът е помогнал на Льоклер при инцидента

65
0

Фернандо Алонсо смята, че предпазният ореол е помогнал на Шарл Льоклер да се отърве невредим при инцидента в първия завой на Гран при на Белгия. При него Алонсо бе блъснат отзад от Хюлкенберг, който блокира гумите си при спиране, след което испанецът удари Заубера на Льоклер, прелитайки над него. Стюардите обявиха, че ще разследват инцидента и след като го сториха, обявиха, че Хюлкенбегр получава наказание от 10 места назад в решетката за следващото състезание на Монца.

„Прелетях над колата на Льоклер, каза Алонсо пред BBC. – Много добре бе, че имахме halo днес. Гледайки повторенията, мисля, че предпазното устройство му помогна. Няма нужда повече да доказваме, че то е добро за спорта. Пилотът зад мен пропусна с много точката си на спиране.

Последният път при такъв случай Ромен Грожан получи наказание да пропусне едно състезание. Ще видим този път как ще бъде. Трудно е да разбере човек как можеш с толкова много да изпуснеш мястото за спиране. Той дойде със скорост, с която бе невъзможно да вземе завоя.“

Хюлкенберг от своя страна призна вината си за инцидента и пое цялата отговорност за него. Пилотът на Рено заяви, че не е имал проблеми с колата, но не е преценил добре точката си на спиране и е загубил притискаща сила, движейки се във въздушната струя на пилотите пред него.

„Невероятно е колко чувствителни са тези болиди от аеродинамиката. Когато имаш няколко коли една до друга пред теб, губиш много грип и притискане, каза още Нико. – Когато натиснах спирачките, предните колела веднага блокираха и аз се ударих в колата на Фернандо. Настинах ги малко късно. Случилото се е разочароващо за него, за Шарл и за мен.“