Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Трябва да сме постоянни в следващите 5 старта

Алонсо: Трябва да сме постоянни в следващите 5 старта

53
0

Фернандо Алонсо спечели Гран при на Италия в първия си сезон като пилот на Ферари и направи щастливи хиляди тифози на пистата Монца. Испанецът не потегли добре на старта, но бе пръв на финала, което бе по-важно и за него, и за фанатичните последователи на Ферари.

– Победата ми днес е сравнима в тази в Испания през 2006 г. Крайно емоционално преживяване е. Резултатът от тази надпревара е безкрайно важен за шампионата. Трябва обаче да постигнем постоянно представяне за оставащите пет старта, не можем да си позволим грешки. Трябват ни повече подиуми, ако е възможно. В момента не ни е нужно да гледаме какво правят другите, защото понякога ни се случва да не сме на 100% концентрирани – обясни испанецът.

Той описа старта си като труден и заяви, че твърде късно е опитал да се защити от Дженсън Бътън (Макларън):

– Пробвах да спра късно, но Дженсън вече беше в зоната за спиране. Докоснах го с носа в първия завой и леко подскочих, а при приземяването се ударих леко във Фелипе. Тогава си помислих, че може би нещо е счупено в колата и няма да вървя добре. Първите няколко тура бяха просто проверка дали всичко е наред. Оказа се, че е, но тези обиколки бяха крайно напрегнати. След това атакувах Дженсън, като в някои турове се чувствах уверен, че съм достатъчно близо, за да се възползвам на излизането от Параболика. На правите бях по-бърз от него. Натисках през цялата дистанция, но Дженсън кара страхотно и просто не бе възможно да го задмина – не допусна нито една грешка.

Двукратният световен шампион задмина английския пилот при спиранията в бокса, признавайки след финала, че дори се е изненадал от бързината на екипа си:

– Перфектна работа на отбора. Накрая Педро [де ла Роса] вървеше пред мен обиколка и половина и в първия шикан мислех, че ме пуска, спрях по-късно, но нещо стана с него и опитах да намаля възможно най-много, за да не счупя нещо по колата. Имах достатъчно късмет да се измъкна – допълни Алонсо.