Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Трябва да намерим повече последователност през тази година

Алонсо: Трябва да намерим повече последователност през тази година

699
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо разкри какви са очакванията му през тази година. Пилотът на Астън Мартин призна, че тимът трябва да бъде по-постоянен. Алонсо добави, че трябва да бъдат елиминирани всички слаби страни, които се появиха в AMR23.

Алонсо записа много силна първа половина на сезон 2023. Двукратният световен шампион се качи 6 пъти на подиума в общо осем старта. Той дори бе близо до победата в Монако, но стратегическа грешка го остави на второ място

Астън Мартин бе една от най-приятните изненади през 2023 г. Отборът от Силвърстоун направи огромна крачка напред спрямо сезон 2022 и бе основният съперник на Ред Бул. Болидът AMR23 бе изключително силен в бавните и среднобързи завои, както и в износването на гумите.

С напредване на сезон 2023 Астън Мартин и Алонсо започнаха да изостават. Испанецът се качи само два пъти на подиума след края на лятната пауза. Най-запомнящият се момент бе невероятната битка за третото място, която водеше със Серхио Перес.

Алонсо изтъкна две основни характеристики на миналогодишния болид, които отборът трябва да отстрани, за да в челото. Това са тесният работен прозорец и разочароващата скорост на правите.

„Трябва да намерим повече последователност през тази година. Може би една от слабите страни беше, че автомобилът работеше в много тесен прозорец“, сподели Алонсо.

„Това е едно и също за всички [при тези правила]. Все пак изглежда, че ние се борим малко повече. Би било хубаво, ако догодина винаги можем да се представяме на стабилно ниво“, продължи пилотът на Астън Мартин. „Също така трябва да подобрим скоростта на правите. Мисля, че по отношение представянето това е най-слабото ни място. Да ви кажа честно сме малко прекалено бавни на правите.“

„Ако искахме да сме толкова бързи, колкото останалите, трябваше да свалим прекалено много задното крило и тогава се оказвахме бавни и в завоите.“

През втората половина на сезона програмата за развитие на Астън Мартин бе на принципа „проба-грешка“. В края на миналата година Майк Крак настоя, че отборът не е загубил пътя си и че става въпрос по-скоро за изучаване и разбиране на новостите в колата

Алонсо смята, че постепенно стесняващият се работен прозорец на автомобила е пряко следствие от неговото интензивно развитие.

„Мисля, че това е малко следствие от развитието на автомобила. Но както казах, това е еднакво за всички. Когато се опитваш да извлечеш малко повече от представянето на автомобила, трябва да пожертваш някои области, за да спечелиш в други, така че започваш да стесняваш прозореца. Смятам, че имаме някои идеи за тази година и всичко би трябвало да е по-добре“, каза още пилотът на Астън Мартин.

Алонсо посочи и положителните неща в тима през 2023 г. Според него това са отличното износване гумите, както и цялостното изпълнение, работата и борбения дух на Астън Мартин.

„Силната ни страна беше свързана с разграждането на гумите. Мисля, че в неделя автомобилът ни винаги е много силен. Тук се включват изпълнението на стратегията и мотивацията на отбора. Ние сме един млад отбор и празнуваме всеки резултат като победа. Важно да запазим тази положителна енергия и през тази година“, заключи Фернандо Алонсо.