Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин официално потвърди завръщането на Бриаторе

Алпин официално потвърди завръщането на Бриаторе

2336
0
Флавио Бриаторе
Флавио Бриаторе; снимка: Майкъл Потс

Алпин официално потвърди завръщането на Флавио Бриаторе. Италианският мениджър е назначен от главния изпълнителен директор на Рено Груп Лука де Мео като изпълнителен съветник на подразделението за F1. Това ще бъде пореден престой за Бриаторе в базирания в Енстън отбор.

Първоначално слуховете за Бриаторе и Алпин се появиха в края на миналия месец. Според италианската медия Кориере дел Сера, Лука де Мео е помолил 74-годишния италианец да се върне в Енстън. Планът е бил той да има консултантска роля и да не участва в управлението на тима от F1.

Днес Алпин потвърди завръщането на Бриаторе. Италианецът ще се съсредоточи предимно върху областите от най-високо ниво на екипа. Тук се включват проучване на най-големите таланти и предоставяне на информация за пазара на пилоти, оспорване на съществуващия проект чрез оценка на настоящата структура и консултиране по някои стратегически въпроси в спорта

Бриаторе има няколко престоя в базирания в Енстън отбор. Първоначално той се присъединява към Бенетон в края на 80-те години на миналия век. В началото на 90-те той застава начело на италианския тим и да успява привлече Михаел Шумахер. През 1994 и 1995 г. германецът печели две титли с Бенетон именно под ръководството на италианския мениджър и бизнесмен.

Бриаторе се завръща от базирания в Енстън отбор след кратко отсъствие и остава там след закупуването му от Рено през 2002 г. Под негово ръководство Фернандо Алонсо спечелва световните шампионати през 2005 и 2006 г. До момента това са единствените титли за Рено като самостоятелен конструктор.

Бриаторе остава начело на Рено до средата на 2009 г. След това той е уволнен от тима заради изтеклите подробности около скандала „Крашгейт“. Заедно с него си тръгват още Нелсън Пике-младши и техническия директор Пат Саймъндс.

Бриаторе получи доживотна забрана да работи в F1. После обаче тя беше вдигната след обжалване във френски съд. Преди няколко години италианецът работеше за кратко в търговския отдел на F1. Освен това той беше и в ролята на мениджър на Фернандо Алонсо. Двамата продължават да са в много добри отношения и до ден днешен.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Flavio Briatore (@briatoreflavio)