Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин планира да върне Бриаторе в F1?

Алпин планира да върне Бриаторе в F1?

2167
0
Флавио Бриаторе
Флавио Бриаторе; снимка: Майкъл Потс

Флавио Бриаторе може да направи изненадващо завръщане в F1. Според различни източници, ръководството на Рено Груп може да привлече италианеца в опит да стабилизира управлението на отбора на Алпин.

Бриаторе има сериозен опит в F1. 74-годишният италианец се присъединява към Бенетон в края на 80-те години на миналия век. В началото на 90-те години той застава начело на италианския тим. Именно Бриаторе успява да привлече Михаел Шумахер през 1991 г. През 1994 и 1995 г. германецът печели две титли с Бенетон именно под ръководството на италианския мениджър и бизнесмен.

След кратко отсъствие, Бриаторе се завръща от базирания в Енстън отбор и остава там след закупуването му от Рено през 2002 г. Под негово ръководство Фернандо Алонсо спечелва световните шампионати през 2005 и 2006 г.

Най-известният случай в кариерата на Бриаторе е свързан с Гран при на Сингапур 2008. Тогава Нелсън Пике-младши умишлено катастрофира своя автомобил, за да помогне на Фернандо Алонсо да спечели състезанието. Подробности от този случай, известен като „Крашгейт“, се появиха в средата на 2009 г. В резултат на това Бриаторе беше уволнен от тогавашния отбор на Рено и получи забрана да работи в F1. Заедно с италианеца си отиде и техническия директор Пат Саймъндс.

По-късно забраната на Бриаторе беше вдигната. Италианецът многократно беше виждан в падока на F1. В момента той играе ролята на мениджър на Фернандо Алонсо. Бриаторе също така работеше известно време в търговския отдел на световния шампионат

Наскоро италианската медия Кориере дела Сера съобщи, че главният изпълнителен директор на Рено Груп Лука де Мео е помолил Бриаторе да се върне в Енстън. Планът е бившият ръководител на Рено да заема консултантска роля, която няма да включва значително участие в работата на пистата. Твърди се, че Бриаторе вече е приел предложението на Де Мео. Всичко това се случва за труден период за Алпин. Френският отбор опитва да се възстанови от сътресенията, които претърпя през последните месеци.

„Като отбор сме в чести контакти с редица експерти от бранша. Всичко това е в стремежа ни да подобрим цялостното представяне“, заяви говорител на Алпин. „Разглеждаме всички релевантни данни. Когато е необходимо, търсим съвети от хора с опит и предишни успехи. Не можем да коментираме отделни въпроси.“

През последната близо една година Алпин се раздели с редица ключови специалисти. Това са Отмар Шафнауер, Алан Перман, Пат Фрай, Давиде Бривио, Мат Харман и Дирк де Беер. В същото време екипът се подсили с Давид Санчес. Френският инженер трябва да подсили техническия отдел на тима в Обединеното кралство.