Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин с двойно класиране в топ 10 и нов скандал. Окон: Твърде...

Алпин с двойно класиране в топ 10 и нов скандал. Окон: Твърде мил съм. Нямаше как Пиер да настигне Даниел

3109
0
Естебан Окон
Естебан Окон; снимка: Алпин

Отборът на Алпин постигна двойно класиране в топ 10 в Гран при на Канада, но в тима избухна пореден скандал. Пиер Гасли и Естебан Окон финишираха девети и десети на пистата „Жил Вилньов“ в Монреал. В самия край на надпреварата от отбора поискаха Окон да пропусне съотборника си. Първоначално той отказа с краткото: „Забравете“. След това се съгласи, добавяйки, че иска тимът да „постъпи правилно накрая“.

„Няма да коментирам. Твърде мил съм. Прекалено добър. Аз сторих това, което трябваше, което бе най-важно, но вие не направихте необходимото. Това е“, каза Окон по радиото в обиколката за прибиране след финала

Ситуацията се случи броени дни, след като от Алпин обявиха официално, че ще се разделят с Окон в края на сезон 2024. От екипа обясниха, че размяната на пилотите е била продиктувана от технически проблем в болида на Естебан, който имал влияние върху скоростта му. Самият пилот не бе на това мнение.

„Не, тази ситуация е необяснима за мен. Винаги съм уважавал инструкциите, които са ми били давани като пилот и този път направих същото. Аз съм мил човек. Свърших моята част от работата, а отборът, честно казано – не. Затова съм толкова разочарован“, коментира Окон.

„Нямаше как Пиер да настигне Даниел [Рикиардо], защото бяхме на две секунди и половина зад него. Дори Ред Бул не може да навакса такава разлика за една обиколка, така че цялото нещо нямаше смисъл. Или не знаем какво правим, или не са осъзнали колко е далеч, или е нещо друго. Не беше правилно решение“, каза още Окон.

Пиер Гасли каза, че резултатът на отбор е „добра екипна работа“

„Това ни трябва до края на годината. Наясно сме, че в такива дни трябва да извличаме максимума от наличните възможности. Не можем да си позволим никакви грешки, нито да поемаме ненужни рискове. Така че ситуацията бе добре построена. И двете ни коли влязоха в точките за първи път този сезон. Опитахме се да вземем максимума и имахме желание да атакуваме Даниел за осмото място в края на надпреварата, заради което и стана размяната на позициите“, добави Гасли.

В анализа си на ситуацията след финала Жак Вилньов заяви, че според него Окон е постъпил така, както е искал с очевиден умисъл.

„Цялото това нещо е неприятно. Чухме го да коментира, че е отборен играч и какво ли не. Окон обаче изчака достатъчно дълго, за да е сигурен, че за Гасли ще е твърде късно да атакува. И все пак излезе пред камерите и каза: „Бях отборен играч“. Много мисъл има зад тези действия“, обясни Вилньов.