Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин се надява на добър резултат в Имола

Алпин се надява на добър резултат в Имола

429
0
Алпин A524
снимка, Алпин

Алпин се надява на добър резултат в Имола. Френският отбор спечели първа точка в Маями и продължава да показва напредък след ужасяващия старт на тазгодишната кампания във Формула 1.

Алпин направи огромна крачка назад през тази година. Френският отбор промени изцяло концепцията на своя автомобил. Това обаче не подобри представянето и дори го влоши още повече.

Отборът от Енстън не спечели точки в първите пет старта от кампанията. Въпреки това Естебан Окон и Пиер Гасли започнаха да влизат в Q2 и да стартиран от по-предни позиции. Победителят от Гран при на Унгария 2021 дори финишира 11-ти в Китай и беше на косъм от зоната на точките.

В Маями Алпин най-накрая спечели първа точка благодарение на десетото място на Окон. Французинът записа едно много силно състезание и имаше добра стратегия. Така Алпин успя да вземе лек превес спрямо конкуренти като Заубер и Уилямс

Този уикенд Алпин се насочва към Италия и по-специално Имола. Това ще бъде общо трето участие за тима, откакто носи името на спорната марка. За разлика от Китай и Маями, тук екипът няма да има сериозни подобрения в своите болиди.

„Първата точка за сезона в Маями показва, че постигаме напредък след много трудното начало на кампанията. В последните две състезания демонстрирахме леко повишаване на конкурентоспособността и способността да се състезаваме на по-обнадеждаващи позиции на пистата“, заяви Бруно Фамен.

„Дори и част от това да се дължи на някои специфики на пистата, успяхме да отключим известно представяне благодарение на нашите подобрения. Няма да въвеждаме значителни такива през следващите няколко състезания, но продължаваме да работим усилено в заводите, за да подобрим автомобила и да извлечем повече ефективност.“

„Този уикенд е първото ни европейско състезание за сезона и завръщане на конвенционална писта. Имола е синоним на F1, тъй като това е наистина легендарна писта. Тя е много бърза, тясна, предизвикателна“, продължи шефът на Алпин. „Страхотно все още да се състезаваме на тези емблематични писти. Връщаме се към нормален състезателен уикенд без спринт, така че ще се стремим да проведем конструктивен петък. Искаме да се настроим добре за останалата част от уикенда, когато това е важно.“

„С изключение на Канада, това е началото на интензивен период в календара, в който ще се състезаваме в Европа чак до лятната ваканция. Важно е отборът да остане фокусиран и да продължи да натиска в заводите, за да донесе повече ефективност на автомобила. Това, разбира се, е естествената ни цел“, добави Бруно Фамен.

Окон има добри спомени от Имола. През 2014 г. той печели един от стартовете на италианската писта в европейската Формула 3. Седем години по-късно Окон финишира девети, което е и най-добрият му резултат на това трасе в F1

„Като си спомням последното състезание в Маями, беше хубаво най-накрая да спечелим точка и да започнем сезона както трябва. Имам чувството, че бавно се приближаваме към точките и напредваме в последните състезания. В Маями най-накрая демонстрирахме това с малка награда“, сподели Окон.

„Всички в отбора имат висока мотивация и продължиха да натискат въпреки трудното начало на сезона. Не можем обаче да бъдем напълно удовлетворени от борбата за незначителни точки. Все още имаме да извървим дълъг път, а конкурентите ни не стоят на едно място. Трябва да използваме този резултат за допълнителна мотивация, за да не спираме да работим и да продължаваме да напредваме.“

„Имам хубави спомени от състезанията в Италия, особено в картинга. Заради това винаги ми е приятно да се връщам да се състезавам там. Феновете тук са толкова страстни и запознати. Може да са облечени в различни цветове от нас на трибуните, но все пак можеш да усетиш енергията им“, обясни пилотът на Алпин.

„Пистата в Имола е много бърза и плавна, а също така и много технична на места, особено по отношение на карането по бордюрите и сцеплението. Винаги се опитваш да поддържаш минимална скорост в завоите. Трябва да балансираш между агресивното преминаване през бордюрите, без да изнервяш много автомобила“, завърши Естебан Окон.

Другият пилот на Алпин Пиер Гасли финишира седми в състезанието през 2021 г. Този уикенд французинът ще използва специална каска в памет на Аертон Сена

„Имола е началото на няколко натоварени месеца за F1 в Европа и Канада. Беше жалко да пропуснем миналогодишното състезание заради наводненията в региона. Една година по-късно ще се състезаваме с мисълта за засегнатите“, коментира Гасли.

„Имола е фантастична писта в календара и едно от онези места, които вървят ръка за ръка с моторните спортове и F1. Тя е технична на места, високоскоростна и обикновено предлага добри състезания. Връщаме се към нормален състезателен уикенд след спринтовете в последните две състезания. Трябва да сме на добро ниво от самото начало на петъчния ден и да се поставим в конкурентна позиция преди важната квалификация“, добави пилотът на Алпин.