Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин се раздели с още един ключов специалист

Алпин се раздели с още един ключов специалист

896
0
Алпин А524
снимка, Алпин

Алпин продължава с рокадите в отбора от F1. Днес стана ясно, че френският отбор се е разделил с оперативния директор Роб Уайт. Британският специалист си тръгва от екипа, в който работеше повече от 15 години.

Уайт е дългогодишен член на Алпин и Рено. През 2016 г. той е премести в Енстън, за да ръководи оглави оперативната работа на тима. Преди това Уайт е работил като заместник-изпълнителен директор на двигателите в подразделението за задвижващи системи на Рено във Вири-Шатийон

Уайт се присъединява към Рено през 2004 г. Пред това британецът е работил за проекта на Косуърт за двигатели в F1. Той е бил главен инженер в британската компания през годините, когато тя е била собственост на Форд

Напускането на Уайт следва поредица от други кадрови промени в Алпин. Френският отбор прави поредно преструктуриране след ужасяващия старт на тазгодишната кампания. До момента Алпин заема деветото място при конструкторите и има две спечелени точки в 8 състезания.

„Като част от по-широкото оперативно преструктуриране на екипа можем да потвърдим напускането на Роб Уайт“, се казва в изявление на Алпин.

„Роб последно заемаше длъжността оперативен директор, работейки в Енстън. Отборът е благодарен за усилията на Уайт по време на дългата му кариера както в Енстънн, така и във Вири-Шатийон, където той ръководеше проекта за двигател, спечелил шампионата през 2005 и 2006 г. Пожелаваме му всичко най-добро в бъдещите му начинания.“

Уайт е поредният специалист, който си тръгва от Алпин през последната година. В разгара на миналото лято отборът се раздели с Отмар Шафнауер, Алан Перман и Пат Фрай. Последните двама отново са част от F1 и работят в отборите на Виза РБ и Уилямс

В края на 2023 г. от Алпин си тръгна и Давиде Бривио. Италианецът сега ръководи отбора на Тракхаус Априлия в MotoGP. Веднага след Гран при на Бахрейн от Алпин си тръгнаха Мат Харман и Дирк де Беер. В резултат на това френският отбор създаде нова структура на инженерния си отдел, подобна на тази на Макларън.

В началото на месеца Алпин привлече в редиците си Давид Санчес. Опитният инженер вече започна работа в тима и прави всичко по силите си, за да помогне за отстраняването на проблемите с болида A524.

Понастоящем Алпин се ръководи от Бруно Фамен. Френският специалист има задачата да върне тима близо до челото на колоната. В момента Фамен решава дали да наложи наказание на Естебан Окон. Еднократният F1 победител предизвика инцидент със съотборника си Пиер Гасли в началото на Гран при на Монако. Това не се хареса никак на шефа на тима. Има вероятност Окон да бъде отстранен от някое състезание и да бъде освободен от Алпин в края на годината.