Начало Избрани Алпин: Второто наказание на Алонсо е трудно за приемане

Алпин: Второто наказание на Алонсо е трудно за приемане

1445
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Изпълнителният директор на Алпин Лоран Роси заяви, че едно от двете наказания, наложени на Фернандо Алонсо в Маями, е билотрудно за приемане.“ В този случай отборът от Енстън е бил лишен от възможността да аргументира случая на своя пилот.

Алонсо направи солидно състезание във Флорида. Испанецът потегли единадесети и се движеше в точките през цялата надпревара. Двукратният световен шампион успя да стигне до осмата позиция, но проблемите за него тепърва предстояха.

Неуспешният финал обаче вкара Алонсо в гореща ситуация със стюардите, които санкционираха го цели два пъти.

Първоначално състезателят на Алпин бе наказан с пет секунди за сблъсък с Пиер Гасли от екипа на Алфа Таури. Това бе инцидент, за който двукратният световен шампион пое пълната вина. Поради това той бе преместен с една позиция по-надолу в класирането.

Но след състезанието стана ясно, че в един момент Алонсо е получил несправедливо предимство, като е пресякъл шикана почти с пълна скорост в 54-тата от общо 57 обиколки. Той го е строил докато е изпреварвал пилота на Хаас Мик Шумахер.

Осъзнал грешката си обаче, Алонсо вдигна педала на газта, за да върне спечеленото време. Но действията на испанеца не успокоиха стюардите, които го санкционираха с второ наказание от пет секунди, което го изхвърли от зоната точките в крайното класиране на състезанието в Маями.

В съобщение, публикувано в социалните медии, Роси изрази несъгласие сразочароващото“ решение на стюардите, което коства на Алпин „заслужен двоен финал в топ 10″.

„Второ наказание на Алонсо е трудно за приемане. Фернандо върна газта по време на обиколката. Ние не успяхме да представим доказателства, за да изясним конкретната ситуация, преди да бъде издадено наказанието“, каза Роси.

„Ако имахме възможността да обяснимсме много сигурни, че Фернандо щеше да запази деветото си място.“

В изявлението си Роси намекна и за липсата на мерки за безопасност на 14-и завой в Маями, където Естебан Окон се удари в бетонната стена (която не беше защитена от бариера Tecpro) в третата свободна тренировка. Французинът получи удар със сила 51G, при който се счупи неговото шаси.

За съжаление Естебан пропусна квалификацията. Ако имаше  достатъчно мерки за безопасност вероятно автомобилът щеше да е наред, каза Роси.

Изпълнителният директор на Алпин завърши посланието си с надеждата, че отборът от Ентсън ще се радва напо-справедливаГран при на Испания в Барселона следващата седмица.

Следващия уикенд ще участваме отново в Испания. Там сме решени да направим един много по-гладък и по-честен състезателен уикенд и да демонстрираме истинския потенциал на нашия пакет, завърши Лоран Роси.