Начало Избрани Андрети Кадилак продължава да се подготвя за участие в F1 през 2025...

Андрети Кадилак продължава да се подготвя за участие в F1 през 2025 г.

627
0
Андрети Кадилак
снимка: Кадилак

Андрети Кадилак продължава да се подготвя за участие в F1 през 2025 г. Американският екип очаква ФИА да одобри кандидатурата за влизане в световния шампионат след дългия период на изчакване.

Андрети е най-сериозният кандидат за участие в F1. Компанията неколкократно опита да се включи в световния шампионат през последните няколко години.

Преди няколко месеца Андрети Глобал направи нов опит да влезе в F1. Този път американската компания обедини сили с Кадилак. Това се случи само няколко дни след като президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем отвори вратата за потенциални нови отбори в световния шампионат.

Последният опит на Андрети за влизане в F1 е много по-сериозен. Екипът иска да доведе със себе си Дженерал Моторс (GM). Американската автомобилна корпорация за първи път проявява някакъв интерес към най-високото ниво на моторните спортове. Ако бъде допуснат до участие, екипът на Андрети-Кадилак ще използва задвижващи системи на Рено. След това има вероятност Кадилак да започне производството на собствени агрегати по новите правила, които влизат в сила от 2026 г.

В края на миналия месец стана ясно, че поне 5 отбора са подали кандидатура за участие в F1. Сред тях са както Андрети Кадилак, така и Хайтек, Panthera Team Asia, F1 Equal и др. Плановете на Андрети Кадилак бяха подкрепени от президента на ФИА Мохамед бин Сулайем, но срещнаха сериозна опозиция от Стефано Доменикали и повечето от настоящите екипи на грида

Понастоящем ФИА все още обработва получените заявления и се очаква да се произнесе по тях през следващите седмици. Най-сериозната кандидатура изглежда на Андрети. Американецът си партнира с марката на GM Кадилак. Андрети дори вече е започнал да набира ключови служители за техническия си отдел, включително бившия технически шеф на Рено Ник Честър.

Въпреки че все още няма потвърждение за потенциалното й влизане в F1, Андрети Кадилак усилено се подготвя за участие през сезон 2025.

„Прекарваме много усилия в процеса. Най-трудното е, че се опитваме да се състезаваме през сезон 2025 г. Затова с Андрети работим усилено по дизайна на автомобила за този сезон година“, сподели изпълнителният директор на GM за моторните спортове Ерик Уорън.

„Работим по този въпрос, защото времето тече. Вероятно е било изненадващо за тези, които са прочели заявлението, да видят колко голямо е участието на GM в действителност и къде сме разделили динамиката на автомобила и как я правим днес спрямо това как ще я правим, когато екипът узрее.“

„Ние наистина просто отговорихме на въпросите на ФИА и те трябва да вземат решение на 15 юли. Сега правим всичко възможно, за да се справим с процеса и да проведем дискусии, където можем. Честно казано федерацията е доста формална в смисъл на искания за информация и отговори.“

До момента има шест производителя на оригинално оборудване, които ще се състезават през 2026 г. Това са Мерцедес HPP, Алпин-Рено, Ферари, Хонда, Ауди и Ред Бул Пауъртрейнс Форд. В бъдеще към тях може да се присъедини и Дженерал Моторс. Условието е американците да бъдат допуснати до F1 заедно с Андрети.

Уорън разкри причините, поради които смятам, че проектът за F1 си струва. „От гледна точка на бизнеса, като погледнете растежа на Формула 1 и броя на зрителите, които я гледат и изграждането на Кадилак, то това е естествено съчетание.“

„В борда има много спортисти или хора, които са запознати със спорта. Те имат знания за F1. Всъщност бях развълнуван, защото не мислех, че ще го видя. Това е просто идеалният момент за екипа на Андрети Кадилак. Всичко се събра парче по парче“, завърши Ерик Уорън.