Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Андрети продължава с плановете си за участие в F1

Андрети продължава с плановете си за участие в F1

653
0
Андрети Кадилак
снимка: Кадилак

Андрети продължава с плановете си за участие в F1. Американският екип приветства решението на ФИА да одобри кандидатурата и вече се подготвя за дискусиите с ръководството на F1.

Андрети направи няколко неуспешни опита да влезе в F1 през последните няколко години. Американската компания опита да купи някой от съществуващите отбори (Алфа Ромео и Хаас), но в крайна сметка удари на камък. Миналата година Андрети подаде заявка за участие в шампионата. Този път плановете бяха да се стартира отбор от нулата. F1 обаче отново не даде зелена светлина на този проект

В началото на годината Андрети обедини усилия с Дженерал Моторс и Кадилак и опита за пореден път да влезе в F1. Кандидатурата на тимът изглежда доста сериозна, тъй като има подкрепата на огромна автомобила корпорация.

В началото на февруари. ФИА откри процедура за присъединяване на нови отбори в F1 от сезон 2025 нататък. Андрети Глобал е един от тимовете, които са подали документите си при федерацията. Сред другите екипи бяха Хайтек, Panthera Team Asia и др.

Кандидатурата на Андрети Кадилак бе приветствана от президента на ФИА Мохамед бин Сулайем, както и от някои отбори в F1. Същевременно Стефано Доменикали, Либърти Медия и повечето тимове продължават да са против разширяването на стартовата решетка.

Вчера ФИА обяви, че е одобрила кандидатурата на Андрети. От федерацията съобщиха, че са стигнали дотук след „подробен процес на кандидатстване за екипи, желаещи да участват в шампионата“.

Сега Андрети трябва да постигне споразумение с FOM, ако иска да получи място на стартовата решетка. Отборът вярва,  че това е специален етап, тъй като е единственият кандидат, стигнал до разговори с ръководството на F1

„За Андрети Кадилак е чест, че ФИА одобри изразяването на интерес от страна на Андрети Формула Рейсинг за Световния шампионат на ФИА във Формула 1“, се казва в изявлението на тима. „Оценяваме стриктния, прозрачен и пълен процес на оценяване на ФИА. Ние сме изключително развълнувани, че ни беше дадена възможност да се състезаваме в такъв исторически и престижен шампионат.“

„Създаването на този подчертано американски отбор е важен момент на гордост за всички наши служители и фенове. Силно сме убедени, че задълбочените състезателни компетенции на Андрети Кадилак и технологичните постижения, които идват от състезанията, ще бъдат от полза за нашите клиенти и ще увеличат ентусиазма към F1 в световен мащаб. Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с всички заинтересовани страни във Формула 1, тъй като продължаваме да планираме да се присъединим към стартовата решетка възможно най-скоро.“

Не се знае кога точно ще бъдат дискусиите на Андрети с ФОМ и дали в крайна сметка екипът ще получи разрешение да влезе в F1. Ако все пак се стигне до такова, американците планират да се присъединят към шампионата най-рано през сезон 2025.