Начало Други Антоан Юбер загуби живота си на Спа

Антоан Юбер загуби живота си на Спа

8244
0
Антоан Юбер
Антоан Юбер; снимка: Формула 2

От Иван Тенчев, наш специален пратеник на Спа-Франкоршамп

22-годишният Антоан Юбер загуби живота си след тежка катастрофа в началото на съботното състезание от Формула 2. От Международната автомобилна федерация (ФИА) съобщиха официално, че пилотът е починал вследствие на контузиите си. Хуан Мануел Корея е в болницата в Лиеж и е в стабилно състояние.

„В резултат на катастрофата ФИА със съжаление съобщава, че пилотът на автомобил №19 – Антоан Юбер (Фр) – почина в 18:35 часа вследствие на контузиите си. Пилотът на автомобил №12 Хуан Мануел Корея (САЩ) е в стабилно състояние в болницата в Лиеж. Повече информация за него ще бъде предоставена, когато бъде налична”, се казва в съобщението на ФИА.

От федерацията обясниха още, че Джулиано Алези е бил прегледан в медицинския център и е добре.

Юбер е роден на 22 септември 1996 г. в Лион, Франция. През 2006 г. на 12-годишна възраст започва кариерата си в картинга. През 2013 г. става част от надпреварите с едноместни състезателни автомобили. Първо кара във френския шампионат Формула 4, където печели титлата през 2013-та. След това участва в европейската Формула Рено 2.0. През 2015 г. вече е във Формула 3, където се състезава с тима на Ван Амерсфоорт. Става част от първенството на GP3 през 2017 г. и през следващия сезон взима титлата. От 2019-та се състезаваше във Формула 2 с екипа на Арден.

От Формула 2 обявиха, че утрешната надпревара от шампионата е отменена в знак на респект.

„Изразяваме най-дълбоките си съболезнования към семейството на Антоан, неговите близки и приятели. Искрено съчувстваме на целия тим на Арден. Антоан бе част от нашия падок от 2017 г. Той бе фантастичен пилот с блестящо бъдеще. Бе мил към всички, винаги усмихнат, а положителното му настроение бе заразително. Ще ни липсва много”, се казва в изявлението.