Начало Избрани Антонели е все по-близо до дебют в F1

Антонели е все по-близо до дебют в F1

1977
0
Андреа Кими Антонели, Кими Антонели
Кими Антонели; снимка: Мерцедес

Андреа Кими Антонели е все по-близо до дебют в F1. Италианецът има възможност да се включи в световния шампионат още тази година, след като ФИА намали минимално допустимата възраст за получаване на суперлиценз на 17 години.

Днес ФИА актуализира Приложение L към своя Международен спортен кодекс и добави нова клауза. Тя гласи, че някои пилоти може да бъде предоставено специално разрешение да получат суперлиценз на 17 години. Преди това всеки състезател трябваше да бъде има поне 18 години, за да получи този специален пропуск

Тази промяна се отразява и на изискванията за суперлиценз само за свободни тренировки, които следват същата формулировка. Това означава, че Антонели може да направи своя дебют в дадена сесия още преди да навърши 18-годишна възраст. Италианецът е роден на 25 август 2006 г.

„По преценка на ФИА, даден пилот, за когото се сметне, че наскоро и последователно е демонстрирал изключителни способности и зрялост в състезанията за едноместни автомобили от F1, може да получи суперлиценз на 17-годишна възраст“, се гласи в актуализираното Приложение L на спортния кодекс на ФИА.

Aнтонели е подкрепян от Мерцедес още от времето, когато караше в картинга. През последните години той спечели няколко по-малки формули. Така той натрупа достатъчно точки в своята пилотска книжка, за да получи суперлиценз.

Тази година Антонели се прехвърли във Формула 2 с тима на Према. В момента той заема шестото място във временното класиране с актив от 48 точки. Най-силните резултати на италианския тийнейджър са две четвърти места на пистите в Имола и Монте Карло.

Антонели направи и няколко теста с автомобила на Мерцедес от 2021 г. Според думите на Тото Волф, италианецът е направил много силно впечатление по време на последния тест в Силвърстоун. В него са участвали и Мик Шумахер и Джордж Ръсел.

Преди близо два месеца стана ясно, че във ФИА е било отправено запитване относно предоставянето на суперлиценз на Антонели, въпреки че все още не е навършил 18 години. Федерацията отговори на това, след като направи промени в правилника.

Актуализиранията правилник означава, че Антонели теоретично би могъл да дебютира в избрана тренировка още преди началото на лятната пауза. Това може да се случи, ако ФИА прецени, че той отговаря на определените критерии

По-рано този сезон бе съобщено, че Антонели се готви да замени Логан Сарджънт в средата на кампанията. Шефът на отбора Джеймс Ваулс обаче отрече тези предположения. Той беше категоричен, че Сарджънт ще остане в тима до края на сезона. След това на негово място се очаква да дойде Карлос Сайнц.

Има немалка вероятност Антонели да замени Люис Хамилтън през следващата година. Италианецът е основният фаворит за заемане на овакантеното от седемкратния световен шампион място. След последните събития, младежът изглежда все по-близо до това да бъде следващия съотборник на Джордж Ръсел.