Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Аривабене защити Кими след удара

Аривабене защити Кими след удара

45
0

Спортният директор на Ферари Маурицио Аривабене защити действията на Кими Райконен в предпоследната обиколка в състезанието за Гран При на Русия и атаката му срещу неговия сънардоник Валтери Ботас.

След състезанието отборният шеф на Ферари Маурицио Аривабене, защити финландския си пилот.

Той заяви: „Ако погледнем Монако за пример, Рикиардо и Кими бяха почти същите. Беше решено като състезателен инцидент [тогава] и затова не намирам причина, защо сега не беше решено също като тогава.“

По време на състезанието в Русия, двамата пилоти на Уилямс и Ферари, съответно Валтери Ботас и Кими Райконен, се удариха в последната обиколка в спор за третото място на подиума.

В началото на последния тур от надпреварата, на завой номер 4, Кими предприе атака от вътрешната страна на финладския му сънародник, но го удари в задната дясна гума и го изхвърли от надпреварата, запращайки го в предпазните огради. Кими успя да остане в надпреварата, и макар със счупено окачване, той успя да закара колата до финала намирайки се на пета позиция.

Печеливш от този сблъсък остана Серхио Перес, тъй като той бе на трето място до предпоследната обиколка, в която го задминаха двамата финландски пилоти понеже мексиканецът беше с почти износени гуми. Но след удара на двамата финландци, той отново се озова на трета позиция.

След състезанието имаше различни гледни точки и мнения по случката между Кими и Валтери. В крайна сметка стюардите решиха Кими да бъде наказан със спиране в бокса и 10 секундно наказание, което се равнява на 30 секунди. И по този начин Райконен се озова на 8-ма позиция след решението. Така Мерцедес-Бенц взимат титлата при конструкторите предсрочно.

Роб Смедли от Уилямс бе обаче на друго мнение: „Очевидно сме горчиво разочаровани да загубим заслужения подиум в последната обиколка от състезанието. Отбора свърши много добра работа и избра да направи правилната стратегия, и двамата пилоти свършиха чудесна работа, и да дойдем с по-малко точки от колкото трябваше беше разочароващо.“