Начало Избрани Астън Мартин ще конструира автомобил по поръчка на Алонсо

Астън Мартин ще конструира автомобил по поръчка на Алонсо

1705
0
Астън Мартин Valiant
снимка, Астън Мартин

Астън Мартин ще конструира автомобил по поръчка на Фернандо Алонсо. Британската марка планира да произведе 38 бройки на адаптираната за писта версия на модела Valour. Новият шосеен автомобил носи името Valiant.

Астън Мартин ще създаде шосейна версия на спортния си автомобил Valour. Тя носи името Valiant и е поръчана лично от двукратния световен шампион в F1 Фернандо Алонсо. Астън Мартин ще произведе общо 38 бройки от автомобила Valiant. Те ще бъдат с предно разположен двигател- 5.2-литров V12 агрегат с две турбини и мощност 745 к.с.

Автомобилът е оборудван и с капаци на колелата. Те са вдъхновени от тези, използвани при автомобила  Астън Мартин „Muncher“, който се състезава в 24-те часа на Льо Ман през 1979 г.

Автомобилът се произвежда от подразделението на Астън Мартин производство по поръчка „Q“. Това позволява на потенциалните собственици да оформят индивидуално външния вид на своите автомобили.

„Valour беше грандиозно честване на 110-ата годишнина на Aston Martin. Това ме подтикна да създам по-екстремна версия, вдъхновена от състезателните автомобили. Тя трябва да е фокусирана върху пистата, но и да осигурява вълнуващо шофиране на пътя“, каза Алонсо.

„Valiant е роден от моята страст към шофиране на предела. Той ми достави удоволствие да работя в тясно сътрудничество с екипа на Q by Aston Martin както по дизайна, така и по техническите спецификации. Вярвам, че сме създали един шедьовър.“

В прессъобщението се казва също, че Valiant „продължава силната линия на Астън Мартин, които осигуряват истинска интензивност на шофиране както на пътя, така и на пистата.“ На първо място в линията е върховния хиперкар Valkyrie, най-фокусирания спортен автомобил на марката Vantage и неговия брат по скорост, състезателния автомобил Vantage GT3. Разбира се, тук се включва предстоящия супер автомобил със средноразположен двигател Valhalla.

Valkyrie е хиперавтомобил на Астън Мартин, проектиран съвместно с Ейдриън Нюи. Неговата модифицирана версия ще  се състезава в световния шампионат за издръжливост от 2025 г.

Решението на британците да произвеждат Valkyrie следва решението на Алпин да създаде версия на своя автомобил A110 R. Тя е насочена изцяло към пистата и наречена „Алпин A110 R Фернандо Алонсо.“

През октомври 2022 г. Алпин разкри, че продължава с изграждането на 32 версии на автомобила. Бройката е специално избрана, за да отрази броя на победите на Алонсо в F1. После френският производител махна името на двукратния световен шампион, тъй като той вече беше решил да напусне и да се присъедини към Астън Мартин.

По-рано тази година Алонсо подписа нов договор с Астън Мартин и ще остане в тима поне до 2026 г. Той също така пожела да остане част от семейството на марката и след оттеглянето си от F1

„Valiant е модерен шедьовър“, казва Марко Матиачи. „Това е творение на Q от Aston Martin, вдъхновено от една състезателна легенда. То е замислено с помощта на най-новите технологии, вдъхновени от F1, екзотични материали и обсебващо намаляване на теглото.“

„То се фокусира върху поставянето на водача в едно наистина уникално, интензивно и емоционално изживяване при шофиране. Върховно съчетание на производителност, динамика, насочена към пистата и интензивност на хиперавтомобил, Valiant въплъщава решителния ангажимент на Астън Мартин да създава редки и необикновени автомобили за истинските шофьори“, добави главният търговски директор на Астън Мартин Лагонда. Матиачи се познава много добре с Алонсо. Двамата бяха заедно във Ферари през 2014 г.