Начало Избрани Ред Бул и Ферари също смятат, че Астън Мартин ще се бори...

Ред Бул и Ферари също смятат, че Астън Мартин ще се бори за позиции в челото

2974
0
Астън Мартин AMR23
снимка, Астън Мартин

Астън Мартин ще се бори за позиции в челото на колоната. Според пилотите на водещите отбори в F1 [Ред Бул, Ферари и Мерцедес], британците ще бъдат реална заплаха по време на старт №1 от сезон 2023 в Бахрейн.

Астън Мартин направи огромно впечатление по време на предсезонните тестове на пистата Сахир. Британският отбор привлече вниманието към себе си след като Фернандо Алонсо намери място в челната тройка в края на първите два дни тестове миналата седмица. Испанецът направи и състезателна симулация в събота вечерта, която изглеждаше доста обещаваща.

Астън Мартин не записа кой знае какво време в края на изпитанията в Бахрейн. От друга страна обаче част от пилотите на други отбори смятат, че зеленият автомобил AMR23 може да постигне добри резултати през сезон 2023

Серхио Перес и Люис Хамилтън бяха категорични, че Астън Мартин ще бъде много близо трите отбора от „клас А“. Това са Мерцедес, Ред Бул и Ферари. Заключението на Хамилтън и Перес идва от резултатите на Алонсо миналия уикенд.

„Болидът на Астън Мартин изглеждаше много силен по време на тестовете. Това ме кара да вярвам, че те определено ще се борят в челото на колоната“, каза Перес.

Хамилтън пък заяви, че той и Мерцедес в момента смятат, че Астън Мартин е реален съперник за тях.

„Наистина съм щастлив да видя, че от Астън Мартин са направили такава крачка напред“, коментира Хамилтън. „Трудно е [да се види истинската йерархия]. Все още не се знае с какво количество гориво са били пилотите, както и всички тези различни неща. Затова вярвам, че в неделя ще е малко по-различно.“

„Въпреки това изглежда, че те са много силни и биха могли да се борят точно в челото. Ще разберем дали е така в рамките на следващия ден или около него. Не мога да кажа дали те са пред нас, или ние сме зад тях.

„Винаги съм се надявал, че ще има повече от два отбора или повече от три отбора в борбата за челните позиции. Според мен най-накрая започваме да виждаме нещо подобно, което е положителен знак“, добави състезателят на Мерцедес.

Същевременно Макс Верстапен спомена, че според него тимът от Силвърстоун ще има силен старт на новия сезон

„Мисля, че Астън Мартин създаде наистина добър автомобил през изминалата зима“, каза Верстапен. Най-важното е, че при тези нови автомобили квалификационната скорост вече няма такова значение. Ако имаш добър автомобил за състезанието, все още можеш да правиш изпреварвания и да печелиш.“

„Много съм любопитен да видя какво може да направи Астън Марин през тази година. Трудно ми е да преценя къде точно ще бъдат. Когато разговарям с Фернандо и го гледам в лицето, той наистина изглежда доста оптимистично настроен“, продължи състезателят на Ред Бул. „Това е хубаво да се види. В крайна сметка всички искаме да има повече отбори, които са близо един до друг.“

Карлос Сайнц пък заяви, че Ферари гледа на Астън Мартин като на заплаха още от зимната пауза

„Всички знаем, че числата им бяха много добри в аеродинамичния тунел, както и в симулатора“, призна Сайнц.

„Смятам, че те дори се мъчеха да скрият вълнението от това, което виждаха. Когато пристигнахме в Бахрейн те един вид потвърдиха, че отново са близо до нас. Според мен това е чудесна новина за F1 и за Фернандо. Това ни карата се вълнуваме, че тази година ще имаме още един отбор в битката за челни места“, завърши пилотът на Ферари.

Фернандо Алонсо също коментира възможността Астън Мартин да се бори за челни позиции. Двукратният световен шампион продължи да отклонява въпросите за това какво може да постигне той и екипа от Силвърстоун.

„Ще дадем най-доброто от себе си в състезанието. Честно казано, подиумът не е целта ни“, заяви Алонсо.

„Мисля, че трябва да продължим да се разучим за автомобила. Имахме само ден или два, в които тествахме напълно нова кола и нов пакет.“

„Според мен, първите три отбора бяха в друга лига миналата година – те изпреварваха понякога дори четвъртия [най-бърз] тим. Така на практика само шест-седем автомобила завършиха в една и съща обиколка. Това ме кара да мисля, че не можем да направим такава стъпка само за една зима.“

„Доволни сме от качествата на AMR23. От друга страна обаче мисля, че трябва да сме стъпили на земята и да продължим да работим върху този добър базов пакет“, допълни Фернандо Алонсо.

Алонсо ще кара заедно с новия си съотборник Ланс Строл. Канадецът е готов да участва в предстоящата Гран при на Бахрейн, макар да контузи китката си миналата седмица. Това го принуди да пропусне изпитанията на пистата Сахир.