Начало Други ATV Challenge Cup 2009

ATV Challenge Cup 2009

54
0

Завърши I-ви кръг от Източно Европейския шампионат „ATV Challenge Cup 2009“. Надпреварата се проведе в рамките на 3 дни от 17 до 19 април и в три кръга. В първия ден 100 участника стартираха за определяне на стартовата решетка разделени в 5 класа: MINI JUNIOR; JUNIOR; Жени; клас 2WD /четириколки само със задно задвижване/; 4WD /четириколки със задвижване 4х4/.

Организатор е местният клуб „4х4 Адвенчър“ Троян, домакин е Община Троян, почетен председател на организационния комитет е г-н Ахмед Доган, общият награден фонд е 15 000 лева.

Състезанието се проведе на уникалното оффроуд трасе в с. Дълбок дол. Домакините от клуб „4х4 Адвенчър” с помоща и подкрепата на много фирми от гр. Троян и инвестиция над 500 000 лева в 3,8 км. трасе изградиха изкуствени препятствия, скокове, скоростни отсечки и мост на две нива, за да се избегнат конфликтните разминавания. Съоръжението ще може да се ползва целогодишно за всякакви offroаd изяви, тестове на машини 4х4 и презентации. Състезанието в този формат е заявката на българските организатори в лицето на клуб „4х4 Адвенчър” за провеждане на кръг от Световния шампионат по Quad Cross през 2010.

Част от финалните серии на 19 април 2009 г. бяха излъчвани на живо по ТВ7. Така зрителите имаха възможността да наблюдават заключителните и най-напрегнати моменти от атрактивното състезание „ATV Challenge Cup 2009″. Денят на финалите 19 април – дъжд, много автоемоции, многобройна публика, подготвени и нахъсани състезатели, това са финалите на „ATV Challenge Cup 2009“.

Първи на старта застанаха най-малките представители от клас MINI JUNIOR и JUNIOR, с 5 обиколки на специално подготвено трасе от 2,0 км. за най-младите състезатели.

Едно класиране за победителите в класовете MINI JUNIOR и JUNIOR. Първи е Мартин Аламудов от клуб Адвенчър Джуниър Тийм, следван от Иван Генчев от същия клуб, но с машина Kawazaki. Трети е гръцкият представител на минитата Николас Манесис с Yamaha. Трябва да отбележим и участието на грациозната пет годишна Сара Тодорова, която е и най-младия състезател. Наградите зарадваха малчуганите от клас MINI JUNIOR и JUNIOR : купи и парични награди за първите три места, а за първенеца – детско ATV от Vromos.com. На финалния старт в клас „Жени” застанаха 10 грациозни състезателки на специално разработеното трасе за клас „Жени” с дължина от 2,5 км. Почти през цялото време първите три състезателки бяха рамо до рамо, но накрая най-добре се представи състезателката от МРК Боляри от В. Търново – Зорница Тодорова, със своята мощна машина Кawasaki KTF 700. На второ се класира Мая Найденова с от клуб „4х4 Адвенчър” с Yamahaа третото място остана за Габриела Мартинова от клуб BG Extreme, с машина KTM. Шампанско, купи и парични награди за първите три дами.

Съвсем в реда на нещата преди старта на мъжете наблюдавахме изпълнение на мажоретния състав от Троян. Свежест и настроение внесоха красивите момичета преди напрегнатия старт.

В най-масовият клас 2WD /четириколки само със задно задвижване/ едновременен старт на 25 мощни машини с 25 яростни състезатели и 10 обиколки изпълнени с много адреналин и емоция. Цялото 3,5 км трасе бе изминато само от мъжете. Само за тях беше и преминаването през дерето, района с голяма денивелация, хлъзгави и мокри участъци, но и тук не липсваше публика. Локвата в горния край на трасето се оказа най-голямото препядствие, като обикновено там се сблъскваха двама или трима състезатели.

След изключително напрегнатата и много мъжка надпревара, третото място завоюва Николай Русев от клуб със Suzuki от клуб Crazy Fox. С разлика от 34 секунди на второ място се класира Денислав Цеков от мото клуб Hard Riders и машина КТМ. Победител в най-масовият и най-атрактивен старт е хърватския състезател Игор Фабиани със Suzuki и време от 42.20 минути. В клас 4WD /четириколки със задвижване 4х4/ на финалните серии стартираха 22 участника. С много мъжка борба, изключително атрактивно преминаване на препядствията и красиви скокове. С най-добро време от 54:30 минути завърши своите 10 обиколки, гръцкият състезател Хрис Стаболтзис с Renegade. С близо 5 секунди повече на второ място е Пламен Василевски от Mebelix ATV Team с Renegade . Трети във финалното класиране и отново с Renegade е Пламен Ценков от клуб Zundert Extreme.

Грандиозен Великденски купон, с шарени яйца, чевермета за участниците и организаторите в шампионата „ATV Challenge Cup 2009“. Космоческият глас на неповторимата Валя Балканска и музикалната формация „101 каба гайди” огласиха пистата и дебрите на красивия Троянски балкан. .