Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ауди обяви първия си официален партньор в F1

Ауди обяви първия си официален партньор в F1

6615
0
Ауди и BP
снимка, Ауди

Ауди обяви първия си официален партньор в F1. Марката подписа договор с BP. Британският енергиен гигант ще бъде официален доставчик на гориво след влизането на германците в световния шампионат през 2026 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Audi Sport (@audisport)

Ауди и BP обединяват усилията си в ново широко стратегическо партньорство в F1. Германският производител се подготвя да навлезе в най-високото ниво на автомобилните състезания през 2026-та. Тогава влизат в сила нови и революционните технически правила. Те включват засилена електрификация и използване на усъвършенствани устойчиви горива. Затова Ауди и BP обединяват своя технически опит и стремеж към иновации, за да помогнат за оформянето на бъдещето на автомобилния спорт

В рамките на новото партньорство BP и нейният бранд със специализирани смазочни материали Castrol с гордост помагат за осъществяването на амбицията на Ауди.  Марката иска да съчетае технологиите и иновациите за постигане на успех в F1 Страните работят в тясно сътрудничество от почти две години. Те съвместно разработват горива и смазочни материали, за да осигурят максимална производителност на силовия агрегат на Ауди F1 Тийм.

Сътрудничеството включва разработването на дефинираното от ФИА усъвършенствано устойчиво гориво. То се изисква от техническия правилник на F1 от 2026 г. За да отговаря на правилата, горивото трябва да постигне намаление на емисиите на парникови газове с поне 65%.

BP също така ще разработи и доставя на Ауди гама от персонализирани смазочни материали и греси на Castrol. Тук се включват Castrol EDGE- най-модерното моторно масло, което ще се използва за V6 двигателя. Електрическите компоненти на задвижващия блок на Ауди ще се възползват от гамата течности Castrol ON за електромобили.

Kомпаниите се договориха и за дългосрочно спонсорство. Tака BP стана първият официален партньор на бъдещия заводски отбор на Ауди в F1. Това ще включва маркетингови и брандинг права за марките BP, Castrol и Aral.

Ауди и BP вече имат дълга и успешна съвместна история в моторните спортове. Също така продуктите на Castrol се използват за победа във всяка заводска програма на марката

Всичко започва още през 80-те години на миналия век в световния рали шампионат. Castrol беше партньор на Ауди и в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC), 24-те часа на Льо Ман, световния раликрос шампионат, Формула Е и DTM. Високоефективният 2-литров четирицилиндров турбодвигател, разработен от Ауди и използван в DTM през 2019 г. и 2020 г., се превърна в най-успешния двигател в ерата на Клас 1 в DTM. Той използваше смазочни материали на Кастрол и високоефективно гориво, разработено от Aral.

„Ауди и BP винаги са работили успешно заедно в моторните спортове. Радваме се, че можем да пренесем това специално партньорство на следващото ниво в F1“, сподели Андреас Зайдл.

„Ауди означава „Начален старт чрез технологиите“. BP и Castrol също се стремят да предоставят най-добрите технологии в областта на горивата и смазочните материали. Това е перфектно съчетание. Силен сигнал за бъдещия заводски отбор на Ауди във Формула 1 е фактът, че успяхме да установим това партньорство на толкова ранен етап. Ние усещаме привлекателността на проекта и виждаме колко много известни компании искат да работят с нас във Формула 1″, добави главният изпълнителен директор на Заубер.

„Горди сме, че Ауди отново избра да си партнира с BP и Castrol, този път за влизането си в F1. Това дава възможност на нашите премиум марки да демонстрират техническия си опит на върха на моторните спортове. С проекта Audi F1 вече постигаме голям напредък в разработването на горивото и смазочните материали. Стремим да внедрим иновации и да отключим максимална производителност на двигателя за силовия агрегат на Audi F1 от 2026-та“, каза маркетинг директорът на BP Никола Бък.

От ръководството на Ауди също приветстваха партньорството с британската енергийна компания

„Това партньорство е от голямо значение за нас. От 2026 г. в F1 ще има силна конкуренция в областта на устойчивите горива. С оглед на високия потенциал за ефективност за нас беше важно да започнем тестовете на горивата в края на 2022 г. с BP“, заяви Адам Бейкър.

„Процесът на горене е изключително сложен. Той може да бъде оптимизиран само чрез разработване на двигателя в комбинация със свойствата на горивото. Ето защо в Audi Formula Racing, където сме напреднали с развитието на силовия агрегат в F1, използваме интензивно и трите едноцилиндрови стенда, разрешени от правилника на ФИА, за разработване на горивото. Впечатляващо е колко различни варианти на горивото сме разработили до момента. В същото време се подготвяме за сезон 2026. Убеден съм, че сме в перфектна позиция с BP и Castrol“, каза още главният изпълнителен директор на Audi Formula Racing GmbH.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Audi (@audi)