Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ауди потвърди официално, че придобива 100% от Заубер

Ауди потвърди официално, че придобива 100% от Заубер

1336
0
Ауди F1, Оливер Хофман
Оливер Хофман; снимка: Ауди

Ауди потвърди официално, че придобива 100% от Заубер. Решението е одобрено от наблюдателните бордове на Ауди и Фолксваген. Оливер Хофман ще отговаря за програмата за Формула 1 на автомобилния производител. Андреас Зайдл ще е главен изпълнителен директор на Ауди F1 Тийм.

Хофман понастоящем оглавява техническата дивизия. Позицията му в F1 проекта е новосъздадена, за да обедини трите програми на компанията: придобиването на швейцарския тим, конструирането на задвижваща система в Нойбург и стратегическото направление на цялостната състезателна програма. Хофман ще напусне постовете си в Ауди и CEO-то на бранда Гернот Долнер ще поеме задълженията му.

„Автомобилният спорт и в частност Формула 1 е голямата ми страст. Убеден съм, че чрез обединението на отговорности и придобиването на 100% от Заубер Груп ще ускорим подготовката си за сезон 2026“, коментира Оливер Хофман.

„Доволен съм, че си осигурихме услугите на Андреас Зайдл като главен изпълнителен директор. Той е точният човек за нашите амбициозни планове. Благодарение на огромния му опит Зайдл ще има огромен принос за проекта.“

Зайдл на свой ред благодари на Ауди за възможността.

„Нямам търпение да водя Ауди във Формула 1 заедно с целия ни мотивиран отбор. Имаме ясно начертана програма как да сме конкурентоспособни – както в Хинвил, така и в Нойбург. Целите ни са амбициозни. Реализацията им е в прогрес и ще бъде ускорена от цялостното придобиване на Заубер от Ауди“, допълни Зайдл

От наблюдателния борд на Ауди отбелязаха, че влизането във Формула 1 ще е върхът в забележителната история на марката в автомобилния спорт.

„То е също така голямо спортно предизвикателство и огромен финансов разход“, добави председателят на борда Манфред Дьос.

През последните месеци неколкократно се появявах слухове, че марката с четирите ринга възнамерява да прекрати проекта си за Формула 1 и да се оттегли от поетия ангажимент. Придобиването на Заубер Груп би трябвало да сложи край на тези информации, тъй като и настоящото ръководство демонстрира пълна готовност да работи по проекта.