Начало Избрани Ауди официално закупи дял от Заубер

Ауди официално закупи дял от Заубер

1443
0
Ауди F1
снимка: Ауди

Ауди официално закупи дял от Заубер. Днес бе обявено, че германският производител е придобил малък дял от базирания в Хинвил отбор преди влизането в F1 след три години.

Ауди обяви влизането си във Формула 1 в края на миналото лято. Германците ще участват в качеството си на заводски отбор когато започне използването на новото поколение задвижващи системи през сезон 2026. Идването на Ауди се случва на фона на продължаващия бум на популярността на F1 в целия свят.

През октомври стана ясно, че Заубер ще бъде стратегически партньор на Ауди. Швейцарската компания ще работи изцяло върху шасито, докато германският производител ще създаде задвижващата система. За тази цел Ауди вече започна наемането на допълнителен персонал и строежа на чисто нова фабрика в Нойбург.

Малко след новината за партньорството между двете компании от Заубер обявиха, че в даден момент германският проиводител ще закупи дял от отбора. Оттогава нямаше кой знае какви подробности за бъдещите планове на марката.

Днес Заубер потвърди, че германският производител е закупил неуточнен дял от базирания в Швейцария отбор, както беше планирано по-рано. Екипът от Хинвил определи това като „важен етап“ за дългоочаквания дебют на Ауди в F1.

„Заубер Груп има удоволствието да обяви, че съгласно плановете, очертани през октомври миналата година, Ауди придоби миноритарен дял в Sauber Group през януари 2023-та“, се казва в изявлението на Заубер.

„Това е важен етап по пътя към влизането на Ауди във Формула 1, планирано за 2026-та, за което Заубер Груп ще бъде стратегически партньор на германската марка.“

От Заубер Груп така и не разкриха какъв дял от компанията е бил закупен от Ауди. Предполага се, че марката от Инголщат е придобила 25 % от швейцарския тим. Очаква се Ауди да закупи още 25 % от екипа през следващата година, но без да поема контрола над Заубер. През 2025 г. германският производител ще трябва да притежава 75 % от Sauber Group.

Заубер/Алфа Ромео ще представи новия болид С43 на 7 февруари. Това ще бъде последният сезон, в който базираният в Хинвил тим ще носи името на италианската марка. Наскоро екипът представи новия основен спонсор след раздялата си с Orlen. Миналата седмица също така бе обявено, че управляващият директор на Заубер Груп Алесандро Брави ще представлява Алфа Ромео през сезон 2023 в F1.