Начало Други Ауди представи официално новия R15 TDI

Ауди представи официално новия R15 TDI

132
0

Участниците в 24-те часа на Льо Ман вече могат внимателно и подробно да разгледат най-опасния си конкурент, след като Ауди представи новият автомобил, с който ще вземе участие в надпреварата тази година. И понеже немците доминират в това състезание от няколко години насам, на всички е ясно, че новият R15 TDI със сигурност ще бъде един от най-сериозните претенденти за победата. Все пак нито един друг производител не е успял да победи в Льо Ман с дизелов двигател досега.

Няколко технически промени са направени по R15 TDI в сравнение с предшественика му R10 TDI. Двигателят V10 TDI вече е по-лек и компактен и има нови филтри за твърди частици, като това намалява както разхода на гориво, така и СО2 емисиите. Също така инжeнерите са отделили внимание и на турбокомпресора и горивния инжекцион, което е довело до по-добра отзивчивост на двигателя. Аеродинамиката разбира се също е претърпяла редица промени.

От Ауди твърдят, че R15 TDI разполага с повече от 600 к.с. мощност и повече от 1000 Нм въртящ момент. Точни данни естествено не се съобщават.

„R15 TDI има много детайлни технически решения, които досега не са се появявали в спортен прототип,
твърди д-р Волфганг Улрих”, шеф на спортния отдел на Ауди.
„Като цяло този път поехме по съвсем нови пътища.”

Нова функционална електрическа система е била разработена от Ауди. Тя е базирана преди всичко върху литиево-йонна батерия, която е избрана заради лекотата си и повечето мощ, с която разполага в сравнение с конвенционалните батерии. Също така за първи път при спортните прототипи на Ауди се появяват и типичните за марката LED-дневни светлини.

Първото състезание за новия автомобил ще е 12-часовата надпревара на Себринг, което ще се проведе на 12-и март. То ще даде добро поле за изява на модела, преди той да се впусне в 24-часовото надбягване във Франция.