Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ауди вече закача Мерцедес – повече от 3 години преди реално да...

Ауди вече закача Мерцедес – повече от 3 години преди реално да се състезава в F1

3821
0
Ауди F1
снимка: Ауди Спорт

Ауди обяви преди по-малко от денонощие, че ще е част от Формула 1 от 2026 г. Малко след дълго чаканото официално оповестяване обаче бяха разменени уж шеговити реплики с Мерцедес. Съперничеството между бранда с четирите ринга и този със звездата е пословично и явно от Инголщад нямат търпение да го възобновят и в F1.

„Предупредителният изстрел“ дойде от Ауди, които пуснаха в социалните мрежи репликата: „Ринговете са новите звезди“. Освен това в официалното си съобщение компанията посочи изрично, че ще произвежда задвижващите си системи в Германия

Отбеляза и че за първи път от десетилетие агрегати за Формула 1 ще се правят там. Базите на Мерцедес са във Великобритания – на отбора в Бракли, а фабриката за мотори за Формула 1 и Формула Е е в Бриксуърт. Малко по-късно главният изпълнителен директор на Ауди Маркус Дюсман допълни, че Порше, ако влезе, също ще работи от Острова. Предположенията са, че това ще стане в създадената от Ред Бул база в Милтън Кийнс за основаната през миналата година компания Ред Бул Пауъртрейнс.

От Мерцедес отговориха със снимка на Джордж Ръсел и изречението: „Показаното превозно средство е концептуално и не е налично като производствен модел“. С тази реплика от Ауди Спорт придружават всеки свой пост за състезателни коли. В Инголщад им хареса, че старите съперници отговориха на предизвикателството и реагираха с: „Добре изиграно“.

За последно двигатели за Формула 1 са произвеждани в Германия от BMW. Този проект спря през 2009 г. Съперничеството между Ауди и Мерцедес пък години наред оживяваше немския шампионат за туристически автомобили (DTM). Наблюдатели припомнят някои от най-забележителните сблъсъци. При един от тях отпреди 15 години шефът на екипа на Ауди Волфганг Улрих изтегля колите си от състезанието на пистата Каталуния след няколко удара с Мерцедес-и. През 2015 г. самият той нарежда на Тимо Шайдер да избута две коли на противника по време на надпревара на пистата Ред Бул Ринг. В резултат на това му е забранено да стъпва в питлейна за остатъка от сезона. На тима на Ауди са отнети спечелените 62 точки и са глобени с 200 000 евро. Съперничеството продължава във Формула Е, макар да не се стига до такива крайности.

В Белгия пък Дюсман каза още, че от Ауди се надяват да имат немски пилот във Формула 1. Това обаче като че ли бе сторено повече заради очакванията към марката, отколкото вследствие на някакви реални планове

Компанията е регистрирана засега като производител на задвижващи системи. Тепърва ще стане ясно дали ще купи 75% от Заубер, както се твърди от месеци насам.

Въпросът за немските пилоти в Гран при бе повдигнат наскоро от бившия шеф на Мерцедес Моторспорт Норберт Хауг. Той посочи, че Германия има най-много титли от всички държави през последните десетилетия благодарение успехите на Михаел Шумахер, Себастиан Фетел и Нико Розберг. Фетел обаче обяви в Унгария, че се оттегля в края на сезон 2022. Другият германец – Мик Шумахер, син на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер – все още няма договор за догодина. Хауг каза, че се надява точно Порше и Ауди да дадат необходимия тласък за развитие на млади пилоти и достигането на кариерите им до Формула 1.

„Не сме решили с кой отбор (ще работим), така че няма решения и за пилоти. Надявам се да имаме немски състезател, както и надпревара в Германия. Това е всичко, което ще кажа“, заяви Дюсман.