Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Изключения в Австралия за неваксинирани спортисти, включително F1 пилоти, няма да има

Изключения в Австралия за неваксинирани спортисти, включително F1 пилоти, няма да има

1159
0
Гран при на Австралия, Мелбърн, Албърт парк
снимка: Пирели

Австралийският щат Виктория прие закон за задължително ваксиниране срещу COVID-19 в множество различни сфери, в това число и на професионални спортисти. Това може да се окаже пречка както за някои от участниците в Откритото първенство на Австралия по тенис, така и за Гран при надпреварата, която е планирана за началото на април.

„Не мисля, че неваксиниран тенисист, играч на голф или пилот от Формула 1 ще получи виза за влизане в страната. Или ще трябва да изкара 14-дневна строга карантина“, заяви премиерът на Виктория Даниел Андрюс

„Според нашия закон професионалните спортисти са длъжни да бъдат напълно ваксинирани. Според мен и на трибуните за Гран при на Австралия няма да се допускат хора без паспорт за ваксинация. Няма смисъл да се създаде една работеща система, а след това сами да си я рушим“, допълни той.

Във Формула 1 няма официална статистика каква част от пилотите, хората в отборите, служителите на ФИА и Либърти Медия са ваксинирани. Някои домакини обаче предварително поставиха такова условие – сред тях Саудитска Арабия и Абу Даби. Точно заради това шофьорът на медицинския автомобил Алан ван дер Мерве например ще пропусне последните кръгове от първенството. Той и главният лекар на спорта Йън Робъртс дадоха положителни тестове за COVID-19 преди Гран при на Турция, така че пропуснаха уикенда в Истанбул. Това бе повторно заразяване за Ван дер Мерве, който освен това не е ваксиниран.

„Изискването за ваксинация в определени страни не е по-различно от изискването за ваксина срещу малария в определени части на света“, посочи рейс директорът на ФИА Майкъл Маси. „Тези изисквания трябва да се изпълняват. ФИА, както и отборите и всички останали уважават желанията на съответните държави.“

Ван дер Мерве заяви в социалните медии, че е наясно с последствията от избора си

„Напълно осъзнавам, че вероятно ще бъда по-малко зает или че свободата ми на движение ще бъде ограничена вследствие на избора ми. Това, че не избирам удобството пред собственото си здраве не означава, че взимам решения от егоизъм. Всички просто искаме да сме здрави“, написа Ван дер Мерве.

Условията за влизане в падока на Формула 1 и останалите автомобилни и мотоциклетни шампионати продължават да са изключително строги. Вчера бе съобщено, че механик от един от големите отбори в MotoGP е отстранен от работа поне до края на сезона заради подправен PCR тест.