Начало Автомобилни новини Автономното управление може скоро да се прилага в Европа

Автономното управление може скоро да се прилага в Европа

46
0
движение,коли,трафик

Автономното управление на автомобили може да се прилага в Европа по-скоро от очакваното след приета нова директива, подкрепена от страните на Стария континент.

Добавката е направена към конвенцията на Обединените нации за пътното движение. Споразумението, придвижено напред от Германия, Италия и Франция.

Днес ми е позволено да свалям ръцете си от волана в лимитирана степен. За щастие виенската конвенция за пътното движение бе променена – коментира пред Аутомотив Нюз Юръп директорът на развойния отдел на Mercedes-Benz Томас Вебер.

Някои от най-големите автомобилни компании в Европа смятат, че са готови за подобна стъпка в развитието на индустрията. Част от идеята е да се изпреварят Съединените щати, където още през юни 2011 г. щатът Невада прие закон, позволяващ тестове на автономни возила на територията на страната. Google изпробва такъв тип кола през 2012 г.

Направената наскоро добавка към виенската конвенция за движение постановява, че от сега нататък ще бъде позволено колата да има автономно управление при условия, че системата може да бъде поета или изключена от водача. Документите трябва да преодолеят сериозна бюрокрация – в цели 72 държави, но ако я преминат, то ще покриват Европа, Мексико, Чили, Бразилия и Русия, но не и САЩ, Япония и Китай.