Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън изпревари Ботас във великолепна битка

Хамилтън изпревари Ботас във великолепна битка

57
0
Dacia

Люис Хамилтън изпревари съотборника си в Мерцедес Валтери Ботас с малко в последните решителни обиколки на квалификацията за първата Гран при на Азербайджан във Формула 1.

Трети остана Кими Райконен с Ферари, който пък изпревари съотборника си Себастиан Фетел. Зад тях пети тръгва утре Макс Верстапен с Ред Бул, а зад него са пилотите на Форс Индия и Уилямс. 18-годишният Ланс Строл за първи път кариерата си се класира в Q3 и също за първи път бе по-бърз от Фелипе Маса. Той ще стартира осми. След като се удари в стените на шести завой, десети остана Даниел Рикиардо с втория Ред Бул.

Далеч преди квалификацията да започне се знаеше, че пилотите на Макларън Фернандо Алонсо и Щофел Вандоорн са с наказания. За испанеца санкцията е от 40 места, а за съекипника му – 35, като последните 5 са за сменена скоростна кутия. При това положение състезателите и Макларън бяха наясно, че няма как да не са последни. В последната тренировка обаче тежка повреда в горивната система получи и Джолион Палмър, който пък нямаше изобщо шанс да участва. Още по-важно бе, че Ферари трябваше да сменят цялата задвижваща система в колата на Фетел, след като сутринта падна хидравличното налягане и тя вече бе доста използвана. В Ред Бул трябваше да борят с подобен хидравличен проблем в колата на Верстапен, но не смениха агрегата.

Биковете свалиха и още малко крилата в опит да компенсират силата на моторите на съперниците, както успяха вчера да запишат най-добри времена. Помогна и новият избор на дължината на предавките, чиято единствена разрешена промяна използваха.

В Мерцедес Хамилтън каза, че е уверен в настройките, въпреки че сутринта остана зад Ботас, а трасето е като недобрите за него тази година Русия и Монако.

Асфалтът бе малко охладен в сравнение с обедната тренировка – 48 градуса.

Карлос Сайнц също започна квалификацията с предварително наказание от 3 места заради инцидента, който предизвика в Канада. Той се завъртя пръв в началната фаза на квалификацията, което бе ужасна новина в подготовката на гумите суперсофт, с които всички без изключение започнаха. Много лошо се развиваше Q1 и за най-бързия в последната свободна сесия Ботас, който попадна в тежък трафик, колкото и странно да бе това на втората по дължина писта в календара. Все пак след 6 поредни обиколки се измъкна четвърти след най-бързия в тази част Хамилтън, Верстапен и Кими Райконен. Скоро Фетел зае позицията зад съотборника си, а после и Рикиардо мина пред тях.

От първата част както си и очакваше този уикенд отпаднаха пилотите на Макларън (Алонсо за първи път този сезон), както и Ромен Грожан и Маркус Ериксон. Палмър изгледа всичко от пита, а напред мина Паскал Верлайн с втория Заубер.

Във втората част Верстапен отново се оплака от проблеми в работата на двигателя, който създаваше вибрации и инженерът му Ламбиазе го посъветва да смени режима.

Този път Фелипе Маса малко надхвърли възможното сцепление и облиза стените, а напред и в тази част отново бяха пилотите на Мерцедес. Хамилтън отново бе по-бърз, слизайки до 1:41.275, и то с гумите, с които ще стартира утре. Райконен се подреди трети, а Верстапен зад него, като Фетел излезе за втора серия с още не напълно настроения си мотор и кола, но вече всичко бе наред, защото той записа второ време – 1:41.911 мин. Ботас обаче го подобри с 3 десети и се нареди зад Люис.

От лютата битка в средата този път отпаднаха пилотите на Торо Росо, както и Магнусен, Хюлкенберг и Верлайн, а напред продължиха състезателите на Уилямс и Форс Индия с двигателите Мерцедес плюс пилотите в трите топ екипа.

За последната част температурата падна на 43 градуса и пилотите интензивно загряваха гумите, като Рикиардо получи напътствие да вдигне температурата в предните.

В първите обиколки на лидерите Ботас бе по-бърз. Люис загуби 0,5 сек в трети сектор на последния 16-ти завой! Така Валтери вече имаше предварителен пол с 1:41.274 мин. Това бе с 1,246 сек по-добро време от милата година.

Люис се оплака от вибрации в гумите и го успокоиха, че ще сложи нови и ще има още един опит. След проблеми в първото си излизане и във Ферари разчитаха на вторите турове, но 4 минути преди края на шести завой в стените се удари Дани Рикиардо, който отскочи от предходния бордюр и квалификацията беше спряна, а Люис точно бе започнал втория си тур. Фетел пък спря пред червения сигнал в края на пита. От Q3 оставаха точно на 3:33 мин преди края, което означаваше шанс за още по един тур. Перес също обра стените, но по-леко и без последствия.

При рестарта от Ред Бул пуснаха Макс пръв, а той имаше трето време след първите турове. Ботас пък зае втората позиция пред Люис във важните подготвителни обиколки. Фетел последен напусна пита.

Финалните обиколки бяха спиращи дъха, като Люис направи невероятен втори сектор за 40,7 сек срещу 41,1 за Валтери, а в последния взе още десета. В първия Валтери бе по-бърз, но в крайна сметка Хамилтън спечели 66-ия си полпозишън. Райконен зае третата позиция, а Фетел оформи втората редица пред Верстапен, Перес и Окон. Зад тях за първи път Ланс Строл изпревари Фелипе Маса, а десети логично остана Рикиардо.