Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас щастлив най-вече, че се е преборил с проблемите

Ботас щастлив най-вече, че се е преборил с проблемите

73
0
Кейси Стоунър

Валтери Ботас бе особено щастлив тази вечер в Абу Даби не само от победата си, но и начина, по който се пребори с проблемите си във втората половина от сезона.

„Промених работата си, особено в 1 обиколка и съм много щастлив, че се получи“, каза Валтери.

Той обясни, че за разлика от Бразилия тук му излезе и стартът и това, което също го радва, е, че успя да контролира добре темпото си и дистанцията до Люис Хамилтън.

Самият Люис пък каза, че не е имал реален шанс да изпревари съотборника си и цял уикенд е губел твърде много време в третия сектор. Англичанинът обясни, че не е имало разлика в скоростта, позволяваща подобно чисто изпреварване.

Според шефа на тима Тото Волф нито при борбата между Макс Верстапен и Кими Райконен е било възможно изпреварване, нито в нито една друга подобна ситуация днес, защото просто новите коли създават огромна турбуленция и не могат да се следват. Той заяви, че най-важната оценка е тази как човек се справя с проблемите си.

Стратегията пък винаги се избира от тима заедно с пилота, защото той няма пълната картина и днес изместването на спирането на Люис е било компромисен вариант заради трафика.

Волф също така подчерта, че победата е била много важна за Валтери и ще има сериозно значение в зимната подготовка за следващия сезон, който на практика е започнал – нищо, че стартът в Мелбърн е след 17 седмици.

„Много важна бе победата за Валтери днес“, бе категоричен австриецът. „В Бразилия направи страхотна квалификация, но не така добър старт и състезанието бе повлияно от това. Но тук квалификацията му бе перфектна и след това имаше отлично състезание.“

Волф сравни още успеха в Абу Даби с двойната победа отпреди година и заяви, че сега е особено щастлив от разликата до Ферари и останалите, но тя не бива да ни заблуждава, защото никой не знае как точно ще стоят нещата след зимните месеци. Според него никой не бива да бъде отписван и той лично е много внимателен в анализа на резултатите от днес.

„Ако съдим по събитията досега, трябва да кажа, че очакваме вероятно Ферари и Ред Бул да са ни основни съперници“, каза Волф. „Но не отписваме и Макларън и Рено, които разполагат с огромни ресурси, а промени в правилата практически няма.“

Спортният шеф на Мерцедес говори още и за това, че лично той предпочита в тима да има съперничество между пилотите и те да се състезават.

„Не сме събрали, за да ни е приятно и да сме семейство, а сме състезателен екип и трябва да има напрежение. Това носи развитие“, отбеляза австриецът пак в коментар на разликата между тази и миналата година.

Волф отхвърли твърденията, че както и през 2015 г. след спечелване на титлата Люис е загубил мотивация. Той заяви, че според него това не е така – британецът е по-зрял, с повече опит и се променя и развива и като личност с всяка изминала година.