Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Битката в Мерцедес спасява F1 този сезон, заяви Роб Смедли

Битката в Мерцедес спасява F1 този сезон, заяви Роб Смедли

38
0

Двубоят на пилотите на Мерцедес Нико Розберг и Люис Хамилтън спасява настоящия сезон във Формула 1, смята Роб Смедли.

Инженерът, който на практика ръководи тима на Уилямс на писта, обясни в ексклузивно интервю за списание ClubS1, че битката в екипа от Бракли е феноменална. Мерцедес доминира изцяло настоящия сезон – Розберг е с 4 победи, Хамилтън – с 9 от 16-те проведени досега надпревари.

– Формула 1 е отборен спорт и ако условията, при които се изпращат те към пилотите са ясни и коректни, няма нищо нередно в тях. Често пилотите нямат пълната картина на всичко случващо се и кой ще е най-добрият резултат. Смятам, че заповедите от бокса са нещо абсолютно нормално в спорт като нашия, стига всичко да е чисто и ясно за всеки в тима. Смятам например, че Мерцедес този сезон вършат фантастична работа в тази посока. Дават шанс и на двамата си пилоти и много точно ги контролират – обясни Смедли в отговор на въпрос какво мисли за заповедите от бокса. – Наивно е да се мисли, че в спорт като нашия може да има пренебрегване на отборния интерес. Ние сме компании в крайна сметка и искаме да имаме успех, но в същото време имаме и отговорност към публиката. Няма кой да дойде да ни гледа, ако е ясно кой ще спечели, защото тимът е решил така. Битката в Мерцедес е феноменална за целия ни спорт. Това ни спасява тази година! Представяте ли си какво би било, ако категорично бяха дали предимство на единия? Направо приключвахме, всички. Трибуните щяха да са съвсем празни, зрителите… Спортът умираше. Това е правилният подход – да оставиш пилотите ти да се състезават. С две думи – заповедите, или по-скоро инструкциите от тима са нещо добро, когато се използват по правилния начин и са нещо крайно негативно при неправилно използване. Негативен става имиджът на екипа, негативни стават отношенията между пилотите, между хората в отбора. Трябва да си много внимателен в баланса, много внимателен. Използвай ги, когато е нужно, и не ги използвай, когато не бива – в първото състезание от сезона например.

Тимът на Уилямс, където Смедли работи от началото на тази година, преживя истински ренесанс в сравнение с миналогодишното си представяне. Екипът е трети при конструкторите с актив от 216 точки три кръга преди финала на първенството. Авансът спрямо четвъртия – Ферари – е 28 точки.

Възраждането на тима от Гроув е сред основните теми в интервюто със Смедли, което може да намерите в последния брой на списание ClubS1 (176).