Начало Moto News Битката в MotoGP най-после започна, засмя се Роси

Битката в MotoGP най-после започна, засмя се Роси

42
0
Валентино Роси

Валентино Роси се пошегува след надпреварата на пистата в Бърно, че битката в шампионата на MotoGP официално започва сега, след като Марк Маркес най-накрая загуби състезание. Испанската звезда на Хонда финишира четвърти – зад съотборника си Дани Педроса и пилотите на Ямаха Хорхе Лоренсо и Роси – след 10 поредни успеха.

– Марк не е толкова далеч напред. На по-малко от 100 точки е! – засмя се Валентино. – Лично аз винаги се старая да карам на максимум. Не съм далеч от Дани, но в последните няколко старта той взима повече точки от мен и има известно предимство. Хорхе е зад мен, но също не с много.

Италианецът бе доволен от състезанието си, както и от факта, че най-после финишира надпревара пред Маркес:

– Най-накрая да победя Маркес! Харесвам Марк, но е страхотно, че след 10 състезания това най-после се случи. Взехме още един подиум и започваме втората част от сезона по чудесен начин. Говорим обаче за трето място, така че е необходимо да се постараем да се справим по-добре. Ако бях победил Марк, но се бях класирал пети, нямаше да съм особено доволен. Така че подиумът е по-важен. Доволен съм от надпреварата. Със сигурност това бе най-доброто каране за уикенда. Беше ми трудно, тъй като в събота сбърках, катастрофирах лошо. Контузих си и кутрето. Това ме тревожеше особено много, тъй като в загрявката карах на обезболяваща инжекция, но ме болеше доста и не се чувствах комфортно. Трудно карах, бе сложно да контролирам мотора. За състезанието обаче „настройката” на пръста бе по-добра, както и тези на машината! Темпото ми бе силно и карах като хората. Пръстът ми създаде известен проблем на старта и в първите обиколки. Затова не бях толкова агресивен при спирането и изтървах Хорхе и Дани. След това вече вървях както трябва.

Според Роси Маркес не се чувствал на 100% удобно върху мотора си по време на състезанието.

– Това се случваше на всички останали много пъти, а Марк все бе толкова силен в надпреварите. В Бърно не бе в състояние да кара на максимума, както обикновено. Мисля, че имаше някакъв проблем с реглажите. Но той ще продължи да кара по същия начин, няма да промени нагласата си, тъй като е наясно, че се случва и да загубиш. Може би този път сбърка с настройките, но в MotoGP е така. Ако не си в състояние да вървиш на 100%, един малък проблем в реглажите, то изоставаш. През уикенда с тима си взимаш много решения, в коя посока да тръгнеш и т.н. Има четири или пет ключови момента – допълни той.

С известна горчивина Валентино отбеляза също така, че има разлика във възприятието на успехите на Маркес с Хонда и неговите със същия тим:

– По моето време с Хонда, когато печелех през 2001, 2002 и 2003 г., не всички, но много хора – особено журналистите – казваха, че успехите се дължат на най-добрия мотор. Сега твърдят, че Марк носи разликата в представянето! Не знам защо е така. Трудно ми е да разбера. Може да се дължи на съперниците, защото ние сме по-силни опоненти на Маркес, отколкото бяха моите по онова време. Не се оплакваме много от моторите си. В миналото [Макс] Биаджи особено винаги се жалваше, че го побеждавам, защото карам най-силния мотор. Беше смешно! Но в крайна сметка смених тима, спечелих и с Ямаха. Тогава обаче твърдяха, че съм пръв, защото нямам съперници! Това никога не спира. Според мен Хонда са много силни, а Марк спечели 10 надпревари, така че със сигурност в момента е най-бързия пилот.