Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Трябва да подобрим темпото на FW38

Ботас: Трябва да подобрим темпото на FW38

28
0

Уилямс трябва да подобри темпото и съответно представянето на болида си FW38, смята Валтери Ботас. Финландският пилот на тима от Гроув завърши девети в Гран при на Бахрейн (втори кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2016 г.) и бе осми в Австралия. Съотборникът му Фелипе Маса бе съответно осми на Сахир и пети на Албърт парк.

Ботас не смята, че разочароващото му спрямо очакванията представяне в Бахрейн се дължи единствено на катастрофата с Люис Хамилтън (Мерцедес) в първия завой след старта. Той получи и наказание за предизвикване на удар, а стратегията му също не бе добра.

„Трудно е да се каже колко загубихме заради понесените в първи завой повреди. Останах със същото предно крило, така че нямам с какво да сравнявам. По принцип се губи някаква скорост при повреда на тези елементи, но все пак спечелих две точки – по-добре е от нищо. Но не е и особено удовлетворяващо. Имахме два нови комплекта медиум за състезанието, а използвахме само единия. За последната серия обиколки сложих софт, който на практика бе почти нов. Мисля, че трябва да прегледаме процедурите си. Според мен основната ни задача е да подобрим темпото на колата”, обясни Ботас.

Маса отбеляза от своя страна, че стартът му бе великолепен (от седми на грида излезе втори в колоната), но след това „стратегията с два питстопа не проработи според очакванията, а и скоростта ни с медиум не бе особено добра. Това позволи на съперници с по-меки гуми да ни задминат и да запазят по-предните позиции. Започнахме уикенда с по-големи очаквания и крайният резултат е разочароващ, но се надявам да си вземем поука и да постигнем повече в Китай.”

Шефът на отдела, отговарящ точно за представянето на FW38, Роб Смедли бе категоричен, че осмо и девето място са много далеч от желаното от тима класиране. Той допълни, че на тима му предстои страшно много работа, за да анализира станалото, да открие грешките и да ги поправи за следващите надпревари.